Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо, е eдин от най-добрите кулинари в България! Бил е личен готвач на Тодор Живко и винаги се е стремял да представя българската кухня.
Бай Данчо е несравним кулинар, а мусаката му е истинска наслада за сетивата. Рецептата, по която я приготвя, не е никак сложна.
Както и при всяко друго ястие, разбира се, и тук си има майсторлък.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите вълшебството на Бай Данчо:
Необходими продукти:
500 гр. кайма
80 гр. олио
1 глава лук
700 гр. картофи
6 домата
50 гр. кашкавал
червен пипер
сол и черен пипер на вкус
магданоз
За заливката:
300 мл. прясно мляко
1 яйце
1 лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Задушете нарязания на ситно лук и една част от доматите в половината от мазнината. Гответе, докато си останат само на мазнинка. След това добавете каймата, червения и черния пипер, ситно нарязания магданоз, малко вода и сол на вкус.
Разбърквайте добре и задушавайте, докато отново стане на мазнинка.
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета или така, както ви е удобно
Вземете една тава и в нея наредете кръгчета домати, а върху тях филийките от картофи – една до друга.
Върху картофите разстелете сместа с каймата, а отгоре пак кръгчета картофи и кръгчета домати.
Залейте с вода и сложете да се пече във фурната. След като се изпече добре, залейте мусаката със сместа от яйцата, млякото, брашното и овкусете с малко сол. Най-отгоре поръсете с настъргания кашкавал и върнете да се допече за малко във фурната.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg