Ястията със заешко фигурират в много национални кухни, но на най-голяма почит се радват в Средиземноморието.
Има заек по малтийски - с домати и червено вино; по сицилиански - с кедрови ядки, бяло вино и лимон; по лигурски - с ябълки, грозде, червено вино и сладко от малини; по френски - с маслини и чесън...
Месото може да се пече, пържи, задушава... От него могат да се приготвят и изключително вкусни яхнии. Днес обаче от jenata.blitz.bg ви препоръчваме да си го приготвите по тази италианска рецепта - с чушки и маслини.
Вкусната и ярка гозба ще се превърне в истинска украса на всяка трапеза!
За ястието се нуждаете от следните продукти:
заек (700 гр.)
3 чушки
1 чаша маслини
2 глави лук
100 мл. бяло сухо вино
5 супени лъжици зехтин
С тези малки тайни ще засенчите и италианците с вкусната си паста!
сол, черен пипер и провансалски билки
Начин на приготвяне:
Обелете лука, нарежете го на полумесеци и го запържете до омекване.
Измийте заека, подсушете го с кухненска хартия и го нарежете на малки парченца. Добавете го в тигана при лука и пържете до златистокафяво. След това овкусете със сол, черен пипер и провансалски билки, добавете виното, покрийте с капак и оставете на огъня за 35-40 минути.
Изчистете чушките от семките и ги нарежете на 5-6 ленти. Запържете ги в отделен тиган до златисто, след което добавете маслините и продължете да пържите още 5 минути.
Откакто научих рецептата на стара италианка, патладжана само така го правя
Прехвърлете чушките и маслините към заека и оставете да се готви още 7-10 минути.
Ястието е готово! Сервирайте и събирайте всички около масата! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!