Защо пастата на италианците винаги е толкова вкусна, че чак ви се иска да оближете чинията, а когато решите да зарадвате домашните със спагети, те винаги са като разварени? Отговорът е много прост - както всяка гозба, и ястията с макаронени изделия си имат свои тънкости на приготвяне!
Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием няколко трикчета, с които спагетите ви ще бъдат винаги перфектни. Най-важното нещо, преди да се захванете с приготвянето им, е да изберете правилния продукт! Пастата трябва да е от твърди сортове пшеница. Цената й е малко по-висока, но ако искате вкусно ястие, не трябва да се стискате! В противен случай рискувате да получите супа от макарони!
Другата тънкост при приготвянето на пастата е варенето.
Макаронените изделия се нуждаят от голямо количество вода, за да се сварят равномерно и да се отдели подходящото количество нишесте. Рисковано е да ги приготвяте в малка тенджера, защото част от тях няма да се сварят, а друга ще залепне по дъното на съда. Правилното съотношение за 500 гр. макаронени изделия е 5 литра вода!
Вкусна паста с нежен сос от тиквички от кулинарното тефтерче на Меган Маркъл
Изобщо не се надявайте, че сосът, който ще приготвите, ще придаде вкус на пастата ви. Ако самата тя е безвкусна, нищо няма да помогне. Пастата се овкусява с помощта на солта в процеса на кипене. Ако не сте подсолили водата предварително, ще получите прясно сварено брашно. За 500 гр. тестени изделия ви е необходима 1 чаена лъжица сол.
Друга голяма грешка, която много домакини допускат при варенето на макаронени изделия, е, че добавят масло или олио в тенджерата по време на варене. Можете да го направите, но само след като пастата ви е готова и оцедена от водата. Тогава тя няма да слепне, а и няма да има нужда да си правите сос.
Добре е да знаете още, че в зависимост от вида на макаронените изделия и сорта пшеница, от който са направени, времето за приготвяне на пастата може да е различно. То обикновено е посочено на опаковката на продукта.
Този нежен домашен сос от сирене придава изисканост и на най-простото ястие!
Варете толкова време, колкото е посочено и всичко ще е ОК!
Веднага след като сложите макаронените изделия във водата, трябва да ги разбъркате. В противен случай те могат да се превърнат в едно голямо топче тесто.
Не е нужно да миете сварената паста. Ако я приготвите правилно, тя няма да се слепне. Ако я изплакнете със студена вода, вкусът й ще се изгуби!
Няма друга такава вкусотия: паста с горски гъбки и скариди
Веднага след като сварите пастата, трябва да я прецедите през гевгир. В никакъв случай не я оставяйте да кисне във водата, защото ще набъбне още повече и ще стане водниста!
Не бързайте да изливате водата, в която сте варили макаронените изделия. Тя е богата на нишесте. Можете да използвате малко количество от нея за соса. Така той ще стане по-гъст и вкусен!
Ще си оближете пръстите с тази лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел" (СНИМКИ)
Сега, след като вече знаете как правилно да варите макаронените изделия, ще можете да приготвяте невероятно вкусна паста! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!