Баницата присъства редовно на българската трапеза. Тя е неизменна част и от почти всеки празник.
Сиромашка баница без кори, правя я по тайна мамина рецепта
Но знаете ли що е то мераклийска баница? Е, тя е чудно вкусна, въпреки че се приготвя за десетина минути.
Става и за закуска, и за обяд, и за вечеря.
За приготвянето на мераклийската баница трябва да имате под ръка едни кори и още няколко съставки, които всеки държи вкъщи.
Необходими продукти:
200 грама бяло сирене
Яйца – 3 броя
100 милилитра олио
100 милилитра кисело мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
250 грама гори за баница (1/2 пакет от 500 грама)
Начин на приготвяне:
Вземете дълбока купа и смесете яйцата и сиренето. Добавяте киселото мляко, бакпулвера и малко сол, ако сиренето не е достатъчно солено. Олиото се добавя най-накрая.
Разбъркайте добре и отворете корите. Вземете половината. Ако искате да използвате всичките, удвоете съставките.
Без да разделяте корите, навийте ги на руло, ако сте ги разгънали и ги нарежете на ленти с дължина 2 сантиметра. Отделете нарязаните кори и ги потопете в сместа.
Вкусотия: Всеки трябва да знае как се приготвя баница за мързеливци
Хубаво ги натиснете и разбъркайте, за да се покрие хубаво. След това изсипете сместа в подходяща форма за кекс или хляб. Може и в друг съд по избор. Той трябва да е постелен с хартия за печене, която сте намазнили. Разпределете сместа равномерно в него.
Отгоре трябва да поръсите със сусам и да печете на загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Ако не обичате сусам, може и без него. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!