Супата пюре е гъста супа, приготвена от пасирани зеленчуци, месо, птици или риба. Тя е изключително полезна и често се използва в диетичната и детската кухни.
Ако искате да зарадвате любимите си хора с нещо вкусно и здравословно, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите една цветна и слънчева зеленчукова супичка.
Защо цветна ли? Първо, защото една от съставките й е карфиол. И второ, заради яркия цвят на готовото ястие.
Супата е много апетитна, ароматна и здравословна, защото зеленчуците, които се използват за приготвянето й, не се варят, а се пекат. Така те запазват всичките си витамини.
Може да се консумира дори от хора, които спазват строги диети. А ароматът на печените зеленчуци ще ви върне към лятото и бабината градина.
Списък с продукти:
600 гр. карфиол
300 гр. червен пипер
1 глава червен лук
Когато ми се дояде нещо вкусно, винаги си приготвям тази супа!
1 стрък праз
3 скилидки чесън
3-4 супени лъжици зехтин
1 л. зеленчуков бульон
60 гр. пармезан (или друго сирене)
1 супена лъжица кленов сироп (по желание)
сол и черен пипер на вкус
2 чаени лъжици сладък червен пипер
1 чаена лъжица сушен розмарин
1 чаена лъжица сушена мащерка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте зеленчуците и ги почистете добре. Разделете карфиола на съцветия, като по-големите може да разрежете наполовина.
Лекари издадоха рецептата за най-здравословната супа
Червения лук разрежете на 4, а праза - на около 8 парчета. Ако нямате праз, може да го замените с още една глава червен лук. Чушката нарежете на кубчета.
Изсипете всички зеленчуци в дълбока купа.
Смесете всички подправки, добавете ги към зеленчуците и разбъркайте всичко добре. След това поставете зеленчуците в тава, покрита с фолио или хартия за печене и ги пратете във фурната за 25-30 минути. През това време може да ги разбъркате веднъж, за да се изпекат равномерно.
Докато чакате, може да настържете сиренето, като отделете малко количество за сервиране.
След 30 минути проверете зеленчуците. Трябва да са меки. Ако са твърди, по-добре ги оставете във фурната за още 10 минути.
Когато времето изтече, извадете готовите зеленчуци и ги поръсете със сиренето. Ако искате, може да отделите няколко цветчета от карфиола, за да украсите чинията при сервиране.
Прехвърлете зеленчуците в тенджера, залейте ги със зеленчуковия бульон и пасирайте. По-добре е да не добавяте целия бульон наведнъж, а да следите консистенцията и да доливате постепенно.
Едва ли някога сте опитвали толкова вкусна царевична супа, а приготвянето й е като детска игра
След като супата заври, оставете да къкри още няколко минути.
Сервирайте я гореща, гарнирана с настърганото сирене и карфиол. Можете да я поръсите и с пресни подправки (магданоз или копър).
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки