Моето семейство е голям фен на картофите и ги похапваме във всякакъв вид. Най-много обаче обичаме картофените палачинки с месце и гъбки.
Като една добра домакиня, зная десетки рецепти за картофени палачинки, с които да зарадвам любимите си хора. Една от тях обаче ми е любима. Тя е от Унгария. За нея ми разказа една добра позната, която живее в Будапеща. Ястието се казва картофени палачинки по унгарски, но в кулинарната си тетрадка с рецепти съм го записала като семейни картофени палачинки с плънка.
Мъжът ми полудя по тази гръцка мусака, нахвърля й се като освирепял!
Веднъж изпробвали рецептата, със сигурност ще забравите за обикновените картофени палачинки. Тази гигантска палачинка, гарнирана с крехко месце и гъбки, е отлично решение за вкусна и засищаща семейна вечеря, която ще се хареса на всички!
Мечта за небцето: Всички вкъщи полудяха по тези надупени картофки с кашкавал (СНИМКИ)
Непременно опитайте да приготвите това вкусно блюдо. Уверени сме, че то много бързо ще се превърне в любимо и на вашето семейство. Такива палачинки можете да поднесете и на най-капризните си гости. Гарантираме ви, че ще ги изненадате много приятно!
Ето и необходимите продукти за приготвянето на това неустоимо изкушение:
5 средни картофа
300 гр. гъби
2 бр. пилешки гърди
80 мл. сметана
70 гр. копър
200 гр. домати
300 гр. листа от маруля
60 гр. брашно
1 яйце
1 лук
1 супена лъжица зехтин
сол, черен пипер, индийско орехче на вкус
слънчогледово масло за пържене
Начин на приготвяне:
Измийте пилешките гърди и ги нарежете на малки късчета. Същото направете и с гъбите.
Сложете малко растително олио в тигана и му дайте 1-2 минути да загрее. В загрятата мазнина сложете пилешкото месо, поръсете със сол и черен пипер. Пържете в продължение на 4-5 минути.
На 4-ата минута прибавете гъбите, като от време на време не забравяте да разбърквате.
Докато плънката се приготвя, настържете картофите на едро ренде. Изсипете ги в удобен съд и прибавете едно яйце.
Малко преди пилето и гъбите да са готови, прибавете към тях сметаната и разбъркайте всичко много добре. Оставете на огъня още 3-4 минути.
Лука нарежете на малки колелца и добавете към картофите. Овкусете със сол и черен пипер. Можете да прибавите и малко индийско орехче. След това изсипете брашното и объркайте всичко много добре.
Ей такъв чипс никога не сте яли! Безумно вкусен и полезен е, а и става само за 3 минути! (СНИМКИ)
Тестото ви трябва да се получи като за палачинки.
Намажете тигана с растително масло. Изсипете част от сместа в тигана. Аз обичам палачинката да не е много дебела, защото тогава картофките се изпържват по-добре. Пържете от двете страни до получаване на златиста коричка.
Готовите палачинки сложете в тавичка, застлана с хартия за печене и печете във фурната 6 минути на 180 градуса.
Нарежете зелената салата на дребно и поръсете със сол. Към нея прибавете малко зехтин. Доматите и копъра нарежете на дребно.
Върху половината палачинка изсипете плънката от пиле и гъби. Покрийте с втората половина от палачинката.
Вкусна картофена торта с шунка и кашкавалче, на която никой вкъщи не може да устои!
В непосредствена близост до палачинката сложете лист маруля и украсете с резенчетата домат.
Вечерята е готова! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!