Печен боб по гръцки - пръстите да си оближеш!

Ястието е изключително засищащо и е идеално както за обяд, така и за вечеря

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/pecen-bob-po-grcki-prstite-da-si-oblizes Jenata.blitz.bg
Печен боб по гръцки - пръстите да си оближеш!

С какво е прекрасна гръцката кухня? С простотата на приготвяне на ястията, разбира се.

И говорейки за гръцка кухня, няма как да поминем едно традиционните ястия в нея - зрял боб със зеленчуци, запечен на фурна.

Едва ли има човек, който е в състояние да устои на аромата му. А всичко, от което се нуждаете за приготвянето му, са няколко зеленчука и големи бели зърна фасул.

Ястието е изключително засищащо и е идеално както за обяд, така и за вечеря. И е еднакво вкусно, без значение дали сте го поднесли топло, или студено. 

Списък с нужни продукти:

500 гр. бял боб
100 мл. зехтин
2 моркова

Пълнени тиквички с кайма и кашкавалче - пръстите да си оближеш!

1 глава целина
1 чушка
2 домата

дафинов лист
2 скилидки чесън
2 суп. л. доматена паста

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

Накиснете боба във вода за една нощ. Ако искате да го приготвите още по-бързо, го сварете за половин час, след което го оставете да покисне още час. 

Тези картофени кюфтенца се топят в устата, всички ги обожават

Изцедете водата и изсипете фасула в подходящ съд за печене. 

Нарежете лука на полумесеци, чесъна смачкайте с преса. Морковите нарежете на тънки колелца, а главата на целината и чушката накълцайте на ситно.

Задушете всички зеленчуци в тиган за около 10-ина минути. 

Направете малки разрези на доматите и ги поставете във вряща вода за 2 минути. След това ги обелете и заедно с доматеното пюре ги добавете към зеленчуци. Разбъркайте всичко добре. 

Добавете 200 мл. вода, разбъркайте и оставете всичко да се задуши под капак за още 15 минути на тих огън. Не забравяйте да овкусите със сол и черен пипер. 

Сочно пилешко за 15 минути, всички умират за него

Изсипете задушените зеленчуци при фасула, покрийте съда с фолио и печете във фурна, загрята до 170 градуса, за 40-45 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и оставете ястието да се пече още половин час.

Проверете дали фасулът е готов. Ако течността се е изпарила и зърната са влажни, добавете още една чаша вода и печете, докато омекнат.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
2 Коментара
Avrora1
преди 3 години

Много "бърза" рецепта - да, най-малко 5 часа варене, задушаване, оставяне и печене почти час под фолио, а после още половин - без фолиото ... За толкова време и пуйка може да се опече, и какво ли още не да се сготви! )))

Откажи
Как Мара от пазара
преди 3 години

Да ви сера на боба! При тези цени на тока ,колко ли ще струва два часа потребление и гъзене до печката бре серсеми?

Откажи