Пълнените чушки с кайма и ориз са изключително популярно ястие, което със сигурност се готви във всяко семейство. И всяка домакиня си има своя любима рецепта, по която да го приготвя.
Разбира се, и за това блюдо всеки си има своите тайни. Някой слага в плънката пресни билки, друг предпочита каймата да е само от говеждо месо, а трети си прави специална запръжка, с която да направи вкуса на ястието изненадващо богат.
Рецептата, която днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме, е значително нова. И ако до момента не сте приготвяли любимите си чушчици по този начин, непременно поправете тази грешка. Гарантираме ви прекрасен аромат по време на готвенето, а след това отлично гастрономическо изживяване!
Списък с продукти:
180 гр. кръглозърнест ориз
4 глави лук (средна големина)
1/2 кг. агнешка или телешка кайма
1 супена лъжица смес от прясно смлян кимион, кориандър и сушен естрагон
1,5 кг. камби
2 моркова (средна големина)
Забравете традициите: Всички полудяха по тези пълнени чушки
4 средно големи домата
4 супени лъжици растително масло
1 бр. дафинов лист
червен пипер (на върха на ножа)
смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изплакнете ориза с вода, докато стане прозрачен. Лукът (2 бр.) обелете и нарежете на малки кубчета.
В голяма купа смесете каймата, измития ориз и нарязания лук. Овкусете със сол, черен пипер и подправки и разбъркайте много старателно.
Измийте камбите и ги подсушете. Отрежете горната им част под формата на "капаче" и изчистете от семената.
Тези пълнени камбички с ориз и маслинки направо се топят в устата!
Готовите чушки напълнете с плънката, оставяйки малко място в центъра, за да набъбне ориза. Две чушки обаче си отделете за по-късно.
Нарежете останалия лук на полумесеци. Измийте морковите, обелете ги и ги нарежете на ивици. Обелете кожата на доматите и ги нарежете на малки кубчета. Останалите две чушки нарежете на ленти.
В тиган загрейте олио и изпържете лука до златисто. Към него добавете морковите, разбъркайте и пържете 10 минути. След това добавете доматите и чушките, разбъркайте, поръсете със сол и черен пипер и задушавайте на умерен огън без капак за 7 минути.
Наредете плътно пълнените камби в тенджера с дебело дъно. Колкото по-малко свободно място остане, толкова по-добре. Отгоре сложете изпържените зеленчуци. Залейте с вряла вода, която едва достига ръба на горния слой. Добавете дафиновия лист и оставете да заври.
Пълнени тиквички по манастирски - идеалната вечеря за лятото
Гответе на тих огън под капак за 50-60 минути. Да ви е сладко!
Между другото, пълнените чушки могат да се приготвят и със сос. За целта смесете готварска сметана и доматено пюре (еднакво количество), разредете с горещ бульон. Получената смес излейте в тенджерата при чушките. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!