Почти всички правят тези грешки при приготвянето на киселото зеле

При ферментирането на зеленчука може да се появи слуз по няколко причини

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/pochti-vsichki-pravyat-tezi-greshki-pri-prigotvyaneto-na-kiseloto-zele Jenata.blitz.bg
Почти всички правят тези грешки при приготвянето на киселото зеле

Източник: Shutterstock

Едва ли има българин, който през студените дни да не обича да похапва кисело зеле. Добре, де, ако има такива, то те са малцина.

Киселото зеле е неизменна част от българската традиционна кухня през зимата и заради това и до ден днешен много хора го приготвят у дома. Дори и в апартаментите има как да направим тази благинка.

Но как ще реагирате, ако научите, че мнозина допускат сериозна грешка при приготвянето на киселото зеле! При това вие може да сте един от тях!

Сложете това в бидона при зелето и то ще стане още по-вкусно

Много хора не знаят как да ферментират правилно зелето и следователно не получават резултата, който биха искали. Една от основните грешки е изборът на самия зеленчук. 

Той трябва да бъде избран „отговорно“ - трябва да е сорт в средата на сезона. Именно благодарение на факта, че се използват такива сортове, киселото зеле става сочно.

От jenata.blitz.bg прегледахме старите рецепти на бабите ни и установихме, че има и други грешки, които могат да бъдат допуснати при ферментацията на киселото зеле. Поради такива „пробиви“ съществува заплаха от различни нежелани последици.

Защо се образува слуз, когато киселото зеле е кисело зеле?

Този „страничен ефект“ е възможен поради няколко причини:

  • Към зеленчука се добавя малко сол (препоръчително е да използвате 2 препълнени супени лъжици за 3-литров буркан).

  • Съдът със зеллето се изнася късно от топло на хладно място.

Невъзможно е да се каже точно колко време трябва да се съхранява киселото зеле на топло, тъй като зависи от това как ще протече процесът на ферментация. И по време на него определено е необходима намеса.

Бърза рецепта за кисело зеле - ядеш още на другия ден

Тук се крие още една възможна грешка – бездействието. Ако не претакате зелето всеки ден - сутрин и вечер, тогава въглеродният диоксид няма да излезе добре от него и процесът на ферментация ще се забави.

Лесно е да разберете кога трябва да извадите киселото зеле на студено - това трябва да стане 3-4 дни след приключване на процеса на ферментация (спират да се образуват мехурчета, настърганият зеленчук не цвърчи).

Необходимо ли е да се покрива зелето при квасването - ето какви са грешките

Когато нарежете зелето (около 3 кг са необходими за 3-литров буркан/бидонче) и морковите (необходими са около 50 грама), след това сложете съставките в съда. Ако използвате буркан, не го пълнете по-високо от ръба на винта, тъй като зеленчуците ще пуснат сок и трябва да се залеят със саламура.

Когато започнете да ферментирате зелето, не го покривайте плътно в първите дни - процесът на ферментация изисква достъп на кислород. Можете да покриете буркана/бидона, например, с марля и да поставите някакъва тежест върху нея. Можете да използвате бутилка, пълна с вода. 

Знайте, че е необходим допълнителен натиск върху съставките, за да се гарантира, че те са напълно в саламурата и ферментират равномерно.

А вие как приготвяте киселото зеле? Споделете с нас в коментарите! / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай
2 Коментара
Аз така като чета
преди 15 часа

май никога не сте правили кисело зеле..само сте яли...

Откажи
MarcoX
преди 13 часа

ГАРАHТИРАHO: Зa 21 дни щe пpaвитe жecтoк CEKC като пopнoзвeзда - ще увeличите тpайно пeниcа си със 7 см и ще започнете да получавате еpeкция за 3 секунди и твъpдa кaто cтомaнa, кoлкoтo дълго иcкaте!---- https://cia.sh/stilmen

Откажи