Пухкав, влажен козунак: Мързелива рецепта без месене

Приготвянето на този въздушен великденски сладкиш отнема много време, но е лесно

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/puhkav-vlazhen-kozunak-marzeliva-recepta-bez-mesene Jenata.blitz.bg
Пухкав, влажен козунак: Мързелива рецепта без месене

Великден 2025 наближава и по традиция българската трапеза не може да мине без меки, ароматни и вкусни козунаци. За празника е обичайно да се приготвя този сладък хляб. 

Ефирна Дубайска великденска торта плени всички!

Ако никога не сте приготвяли козунак, тогава ще ви хареса мокрият великденски мързелив Великден. 

Рецептата е лесна дори за начинаещи. Ефирно, леко влажно тесто под сладка глазура ще завладее цялото ви семейство.

Необходими съставки:

  • брашно - 380 гр;
  • суха мая - 7 гр;
  • масло - 100 гр;
  • мляко - 150 гр;
  • яйца - 2 бр.;
  • захар - 125 гр;
  • лимон - 1 бр.;
  • стафиди - 150 гр;
  • ядки, захаросани плодове на вкус;
  • щипка сол;
  • щипка ванилия.

Начин на приготвяне:

Маята трябва да е прясна - проверете срока на годност. Млякото се затопля на стайна температура, смесва се с маята, лъжица захар и две лъжици брашно. Разбъркайте тестото до гладкост и го поставете на топло място за 10 минути.

Накиснете стафидите във вряща вода за 10 минути. След това подсушете с хартиена кърпа и оваляйте в брашно. 

Също така смесете захаросани плодове с брашно, ако смятате да го добавите. Отстранете горната част на кората от лимона с помощта на фино ренде.

Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!

Разтопете маслото. Охладете, докато се затопли. 

Разбъркайте яйцата, захарта, солта и ванилията. Изсипете сместа с маята. Разбъркайте всичко до гладкост и добавете лимонова кора. 

След това добавете пресятото брашно. Разбъркайте тестото, докато стане гъсто като заквасена сметана.

Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 2 часа. През това време трябва да се увеличи 2 пъти. 

Разбъркайте стафиди и захаросани плодове в готовото тесто. Месете с ръце, докато плънката се разпредели равномерно.

Напълнете тавите за печене до една трета. Покрийте с кърпа и оставете отново да втаса за 1,5 часа - през това време тестото ще втаса до средата на формичките. 

Чудно вкусен домашен козунак на конци, приготвен в… пералнята

Козунакът се пече без месене около 30-35 минути на 170°. 

Проверете готовността с клечка за зъби. Ако тестото е сурово отвътре и отгоре е покафенело, покрийте с фолио.

Докато готовите продукти изстиват, пригответе глазурата за козунака. Нанася се върху вече изстиналата печива и се поръсва с декорации по вкус. 

Важно:

Знайте, че мокрият козунак, приготвен по тази рецепта, бързо застоява, така че е препоръчително да ядете продукта възможно най-бързо. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай