logo

Разбулена е най-голямата тайна за перфектната паста СНИМКИ

Разбулена е най-голямата тайна за перфектната паста СНИМКИ

Оказа се, че повечето от нас допускат нелепа грешка когато готвят макаронени изделия

Може би трудно да срещнете човек, който не би харесал ястията с тестени изделия. Приготвя се вкусно, бързо и лесно, а съставките са достъпни и евтини. 

Но има една мистерия в пастата, която не ни дава никаква почивка: защо с цялото усърдие у дома не можем да я приготвим толкова вкусно, колкото в ресторант? 

Тайната на перфектно сварените паста и спагети е развенчана

Без значение какво направим у дома тестени ястия нямат същата деликатна и кремообразна текстура, а сосът никога не се оказа толкова ароматен. 

Е, сега от jenata.blitz.bg попаднахме на уникален разказ на една жена, която издаде каква е голямата тайна, благодарение на която можем да приготвим най-вкусните паста, спагети, макарони и всякакви други тестени изделия у дома.

„Един ден посетих майсторски клас по готвене на италиански тестени изделия и там готвачът обясни причината. Оказва се, че това просто ястие, което винаги приготвях, беше грешно”, споделя жената.

А ето и целият й разказ:

Популярни грешки 
Готвачът започна своя майсторски клас, като обясни грешките при готвене от самото начало. Повечето хора (аз например направих точно това) варят вода, без да добавят никакви подправки, след това хвърлят сухите тестени изделия в нея, оставят ги да се варят точно толкова време, колкото е посочено на опаковката, и след това ги сгъват в гевгир, позволявайки на водата да се оттича напълно в мивката.

И това все още е доста добър сценарий. 

В още по-кошмарен вариант за всеки професионален готвач, горещите тестени изделия се мият под течаща студена вода. С този акт готвачът просто убива ястието си, което поради рязък спад на температурата губи своята текстура, вкус и текстура.

Ако по-опитните готвачи работят, тогава едновременно с готвене на тестени изделия на печката, те приготвят сос, с който поливат макароните, подредени върху чинии, и след това сервират ястието на масата.

Какъв е резултатът от това? 
Пастата, която е напълно сварена в най-добрия случай или по-често е сурова, преварена или пресушена, а сосът, който дори има добър вкус и е приятен сам по себе си, но съществува отделно, не се смесва с макароните. 

Този нежен домашен сос от сирене придава изисканост и на най-простото ястие!

В повечето случаи вкусът на ястието е нормален, но фактът е, че той е просто нормален и изобщо не е на ниво ресторант. Но не се стремяхме към това, нали? Затова ще започнем да готвим отново от самото начало.

Готвене на тестени изделия
Готвачът каза, че за да приготвите вкусно ястие, изобщо не ви трябват прясно приготвени тестени изделия, напротив, ястията по класически италиански рецепти, например, тестени изделия със сирене и черен пипер, се приготвят от сушени макаронени изделия.

Тази запеканка с макарони става за минутки, а вкусът й е повече от уникален!

Когато готвите макаронени изделия, във водата трябва да се добавя само сол. Готвачът каза, че солеността трябва да е като тази на морската вода.

Следващият, много важен момент: никога не изливайте водата, в която са били варени макароните. 

Защо е необходима тази кална и неапетитна течност? 
Съдържа много сол и нишесте от тестените изделия, именно тази вода служи като същата мистериозна „строителна” смес, която свързва цялото ястие заедно. Когато добавите тази течност към соса, получавате много вкусната, деликатна и гладка текстура, която отличава ястията в ресторанта от тези, които са приготвени у дома.

Сос за паста
Главният готвач отбеляза, че сериозен проблем е, че когато повечето хора правят сос за своите тестени изделия, обикновено не се смесват добре с тестени изделия. Умението на готвача в ресторанта е да създаде онази много фина хармония между тестени изделия и сос. 

Какво трябва да се направи за това? 
Пастата трябва да се вари до състояние al dente (иначе казано „крехко, но твърдо”). След това пастата веднага се маха от тенджерата итрябва бързо да се прехвърли в тиган, в който чесънът вече е запържен в зехтина. След това разбърквате съдържанието и добавяте малко вода от тенджерата, в която са били варени макароните. 

С тези малки тайни ще засенчите и италианците с вкусната си паста!

Именно в този момент се случва магия, когато всички компоненти на ястието са комбинирани в едно цяло. Вместо да добавяте сирене в чинията по-късно, сега трябва да го сложите в тигана и да разбъркате отново, за да получите плътен сос. 

На следващо място, трябва много бързо да подредите ястието върху чиниите и да сервирате веднага, тъй като няма нищо по-тъжно от охладената паста. 

Инструменти за готвене 
Какво ви е необходимо, за да готвите макаронени изделия? Добър съд за готвене, щипки от неръждаема стомана със „зъби” (както на снимката), както и гевгир, който трябва да се постави в друга тенджера, така че ценната течност, в която сте сготвили тестени изделия, да не попадне в мивката.

И това е всичко. 
Сега знаете всичко, което ви е необходимо, за да приготвите паста на ниво ресторант в собствената си кухня. Гответе и се възхищавайте на комплиментите, които ще получите от семейството и приятелите си. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!