Свинското с кисело зеле става уникално, направите ли го така

Именно на подправките се дължи невероятният вкус на ястието

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/svinskoto-s-kiselo-zele-stava-unikalno-napravite-li-go-taka Jenata.blitz.bg
Свинското с кисело зеле става уникално, направите ли го така

Намираме се в онова време от годината, в което на почит е един любим на всеки българин продукт - киселото зеле.

Всеки може да експериментира свободно с него, като прибавя различни съставки. Някои го приготвят с месо, други пък – постно.

Особено важен момент обаче е овкусяването на киселото зеле. Именно на подправките се дължи невероятният вкус на ястието.

Топи се в устата: От поколения се предава тази рецепта за зелник

Това са някои от обичайните подправки, които се използват при овкусяването на кисело зеле от опитните домакини:

Чесън

Смачканият или настърганият чесън придава интензивен вкус на киселото зеле. Можете да добавите пресен или да използвате сух чесън.

Дафинов лист

Едно или две листа се слагат в киселото зеле още по време на ферментация. Това се прави с цел по-богат вкус и аромат.

Червен и черен пипер

Могат да се добавят смлян червен пипер или цели пиперки, както и черен пипер. Те придават пикантност и наситен вкус.

Кимион

Кимионът придава земен вкус на киселото зеле.

Копър

Сухите листа на копъра придават освежаващ и лек аромат на зелето.

Сметана или майонеза

В някои рецепти се добавя сметана или майонеза, за да се придаде по-богат вкус на ястието.

Сушени сливи или кайсии

Някои готвачи нямат нищо против да експериментират със сушени кайсии или сливи, защото вярват, че с тях се придава една много сладка нотка.

Благинка за зимата: Няма наяждане с тази мусака с кисело зеленце

Представяме на вашето внимание и една рецепта за приготвянето на свинско месо с кисело зеле, от която ще си оближете пръстите:

Необходими продукти:

500 грама свинско месо (нарязано на кубчета)
500 грама кисело зеле (нарязано за готвене)
4 средни картофа (нарязани на кубчета)

1 глава лук (нарязана на ситно)
2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
2 супени лъжици олио

1 супена лъжица червен пипер
1 ч.л. кимион (по желание)
сол и черен пипер на вкус

На миналата Нова година ми целуваха ръцете за тази дрипава баница

2-3 дафинови листа
вода или бульон за готвене

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в голям тиган или тенджера на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете. Добавете нарязаното свинско месо и го запържете, докато стане златисто.

Постепенно добавете червения пипер и кимиона и продължете да пържите за още няколко минути. Добавете картофите и киселото зеле в тигана и разбъркайте добре. Добавете достатъчно вода или бульон.

Оставете ястието да заври. Намалете огъня до средно-ниска температура и оставете ястието да ври на слаб огън, докато месото и картофите станат меки (около 45 минути до 1 час).

Преди да сервирате, опитайте и добавете сол и черен пипер по желание. Това ястие с кисело зеле е вкусно и пикантно. То е отличен избор за студените зимни дни.

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
3 Коментара
Маркони
преди 11 месеца

По голяма помия от тва нема. Как ше сложиш картофи в тази прекрасна българска гозба

Откажи
Души
преди 11 месеца

Най загубената БНТ да си правят самореклама на глупостите които излъчват

Откажи
Йорданка
преди 11 месеца

Това нов метод на приготвяне на свинско с кисело зеле и да присъства майонеза или сметана,сливи или кайсии......звучи много странно,ново изобретение ли е?интересно ми е да чуя,няма нищо общо с традиционната българска кухня.....

Откажи