Намираме се в онова време от годината, в което на почит е един любим на всеки българин продукт - киселото зеле.
Всеки може да експериментира свободно с него, като прибавя различни съставки. Някои го приготвят с месо, други пък – постно.
Особено важен момент обаче е овкусяването на киселото зеле. Именно на подправките се дължи невероятният вкус на ястието.
Топи се в устата: От поколения се предава тази рецепта за зелник
Това са някои от обичайните подправки, които се използват при овкусяването на кисело зеле от опитните домакини:
Чесън
Смачканият или настърганият чесън придава интензивен вкус на киселото зеле. Можете да добавите пресен или да използвате сух чесън.
Дафинов лист
Едно или две листа се слагат в киселото зеле още по време на ферментация. Това се прави с цел по-богат вкус и аромат.
Червен и черен пипер
Могат да се добавят смлян червен пипер или цели пиперки, както и черен пипер. Те придават пикантност и наситен вкус.
Кимион
Кимионът придава земен вкус на киселото зеле.
Копър
Сухите листа на копъра придават освежаващ и лек аромат на зелето.
Сметана или майонеза
В някои рецепти се добавя сметана или майонеза, за да се придаде по-богат вкус на ястието.
Сушени сливи или кайсии
Някои готвачи нямат нищо против да експериментират със сушени кайсии или сливи, защото вярват, че с тях се придава една много сладка нотка.
Благинка за зимата: Няма наяждане с тази мусака с кисело зеленце
Представяме на вашето внимание и една рецепта за приготвянето на свинско месо с кисело зеле, от която ще си оближете пръстите:
Необходими продукти:
500 грама свинско месо (нарязано на кубчета)
500 грама кисело зеле (нарязано за готвене)
4 средни картофа (нарязани на кубчета)
1 глава лук (нарязана на ситно)
2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица червен пипер
1 ч.л. кимион (по желание)
сол и черен пипер на вкус
На миналата Нова година ми целуваха ръцете за тази дрипава баница
2-3 дафинови листа
вода или бульон за готвене
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в голям тиган или тенджера на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете. Добавете нарязаното свинско месо и го запържете, докато стане златисто.
Постепенно добавете червения пипер и кимиона и продължете да пържите за още няколко минути. Добавете картофите и киселото зеле в тигана и разбъркайте добре. Добавете достатъчно вода или бульон.
Оставете ястието да заври. Намалете огъня до средно-ниска температура и оставете ястието да ври на слаб огън, докато месото и картофите станат меки (около 45 минути до 1 час).
Преди да сервирате, опитайте и добавете сол и черен пипер по желание. Това ястие с кисело зеле е вкусно и пикантно. То е отличен избор за студените зимни дни.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!