Намираме се в онова време от годината, в което на почит е един любим на всеки българин продукт - киселото зеле.
Всеки може да експериментира свободно с него, като прибавя различни съставки. Някои го приготвят с месо, други пък – постно.
Особено важен момент обаче е овкусяването на киселото зеле. Именно на подправките се дължи невероятният вкус на ястието.
Топи се в устата: От поколения се предава тази рецепта за зелник
Това са някои от обичайните подправки, които се използват при овкусяването на кисело зеле от опитните домакини:
Чесън
Смачканият или настърганият чесън придава интензивен вкус на киселото зеле. Можете да добавите пресен или да използвате сух чесън.
Дафинов лист
Едно или две листа се слагат в киселото зеле още по време на ферментация. Това се прави с цел по-богат вкус и аромат.
Червен и черен пипер
Могат да се добавят смлян червен пипер или цели пиперки, както и черен пипер. Те придават пикантност и наситен вкус.
Кимион
Кимионът придава земен вкус на киселото зеле.
Копър
Сухите листа на копъра придават освежаващ и лек аромат на зелето.
Сметана или майонеза
В някои рецепти се добавя сметана или майонеза, за да се придаде по-богат вкус на ястието.
Сушени сливи или кайсии
Някои готвачи нямат нищо против да експериментират със сушени кайсии или сливи, защото вярват, че с тях се придава една много сладка нотка.
Благинка за зимата: Няма наяждане с тази мусака с кисело зеленце
Представяме на вашето внимание и една рецепта за приготвянето на свинско месо с кисело зеле, от която ще си оближете пръстите:
Необходими продукти:
500 грама свинско месо (нарязано на кубчета)
500 грама кисело зеле (нарязано за готвене)
4 средни картофа (нарязани на кубчета)
1 глава лук (нарязана на ситно)
2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица червен пипер
1 ч.л. кимион (по желание)
сол и черен пипер на вкус
На миналата Нова година ми целуваха ръцете за тази дрипава баница
2-3 дафинови листа
вода или бульон за готвене
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в голям тиган или тенджера на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете. Добавете нарязаното свинско месо и го запържете, докато стане златисто.
Постепенно добавете червения пипер и кимиона и продължете да пържите за още няколко минути. Добавете картофите и киселото зеле в тигана и разбъркайте добре. Добавете достатъчно вода или бульон.
Оставете ястието да заври. Намалете огъня до средно-ниска температура и оставете ястието да ври на слаб огън, докато месото и картофите станат меки (около 45 минути до 1 час).
Преди да сервирате, опитайте и добавете сол и черен пипер по желание. Това ястие с кисело зеле е вкусно и пикантно. То е отличен избор за студените зимни дни.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Коментирай
Мария 10.01.2024 20:07
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклуци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото----- https://e.vg/clean
Запознат 10.01.2024 23:39
Изкривявате рецептата. А тя е месо зеле дафинов лист бахар черен пипер на зърна червен пипер.Каква ти майонеза кайсии сини сливи да не правите компот.
така 11.01.2024 6:43
Свинското с кисело зеле става уникална помия, направите ли го така...
Маркони 11.01.2024 7:56
По голяма помия от тва нема. Как ше сложиш картофи в тази прекрасна българска гозба
Души 11.01.2024 11:26
Най загубената БНТ да си правят самореклама на глупостите които излъчват
Медия 11.01.2024 14:18
Кисело зеле и чесън?????? Че и майонеза, че и кимион?!?!? Това определено е бъркан буламач...При това публикуван...
Кущтрут 11.01.2024 15:24
Вие сте ненормални картофи и майонеза в кисело зеле ....
аре 11.01.2024 16:06
Банан и киви сложете ще стане... може и диня и тиква. А бе какво знаем ние.
Йорданка 13.01.2024 16:59
Това нов метод на приготвяне на свинско с кисело зеле и да присъства майонеза или сметана,сливи или кайсии......звучи много странно,ново изобретение ли е?интересно ми е да чуя,няма нищо общо с традиционната българска кухня.....
Гочето 15.01.2024 9:37
Е,по глупава рецепта от тази не бях чел!!!