Супата топчета е традиционно българско ястие, любимо на малки и големи!
Наборът от основни продукти за приготвянето й е изключително прост: кайма за топчетата, лук и моркови. Всяка домакиня обаче добавя своята тайна съставка, с които супата става още по-вкусно.
От jenata.blitz.bg сме убедени, че знаете много начини, по които да приготвите това традиционно ястие. Въпреки това предлагаме на вашето внимание една малко по-необикновена рецепта.
В нея топчетата са от два вида месо - свинско и пуешко. И съдържа огромно разнообразие от зеленчуци: тиквички, броколи, моркови, картофи, сушени домати и зелен грах. Най-необичайният компонент в тази зеленчукова супа с топчета обаче е застройката от песто.
Приготвена по този начин, супата става гъста и засищаща и е идеална за студения сезон. Това първо ястие може да замени цялото хранене. Подходяща е и за обилна вечеря.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази вкусотия:
Списък с продукти за 4 порции:
- 250 гр. постно свинско месо
- 250 гр. пуешко филе
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 3 картофа
- 1 морков
- 150 гр. тиквички
- 100 гр. броколи
- 100 гр. замразен грах
- 4-5 стръка босилек –
- 1 суп. л. лимонов сок
- 8 суп. л. зехтин
- 4-6 бр. сушени домати
- сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Подсушете свинското и пуешкото месо с кухненска хартия и го нарежете на малки парчета. Нарежете лука на малки кубчета. Смелете месото с една скилидка чесън и половината от нарязания лук с месомелачка.
Подправете каймата със сол и черен пипер и разбъркайте добре. От нея оформете малки кюфтенца с големината на орех и ги подредете в чиния. Покрийте със стреч фолио и ги сложете в хладилника за 10 минути.
Нарежете морковите, картофите и тиквичките на малки кубчета (5 мм). Разделете броколите на малки розички. Нарежете сушените домати на тънки филийки.
Пригответе соса песто. Отделете листата на босилека от стеблата и ги сложете в блендера. Добавете чесъна, лимоновия сок и шест лъжици зехтин. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте до гладкост.
В тенджера с дебело дъно загрейте две супени лъжици зехтин. Запържете останалия лук, докато стане прозрачен (около 3 минути). Добавете морковите и картофите и гответе още 5 минути. Разбъркайте зеленчуците няколко пъти.
Налейте 2 литра гореща вода, сложете сол и оставете да заври.
Към врящите зеленчуци добавете кюфтенцата и оставете да заври отново. Покрийте тенджерата с капака, намалете котлона и гответе още 15 минути. След като времето изтече, добавете броколите, тиквичките и зеления грах и продължете да готвите още 5-6 минути.
Добавете пестото, разбъркайте и отстранете от огъня.
Разпределете супата в купички, добавете резенчета сушени домати във всяка купичка и сервирайте веднага. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg