Тези рецепти за сочни кюфтенца ще спасят всяка вечеря

Тези рецепти за сочни кюфтенца ще спасят всяка вечеря

Колкото и да е обикновено, ястието ще ви се "отблагодари" стократно, защото всички на масата ще са доволни и ще питат за още

Кюфтетата са толкова популярно ястие, че всяка домакиня си има свои методи, по които да ги приготвя.

Някои харесват кюфтета от смляно свинско месо, други пък добавят в тях по малко ориз... И всяка една рецепта се смята за приемлива, стига да е по вкуса ви. 

От jenata.blitz.bg сме убедени, че знаете куп начини за приготвянето на тази вкусотия. Въпреки това решихме да предложим на вниманието ви едни от най-често срещаните рецепти за ястия с кюфтета.

Приготвянето на едни кюфтета отнема около 40-50 минути. Времето може да ви се стори множко, но не бързайте да се отказвате, защото, колкото и да е обикновено, ястието ще ви се "отблагодари" стократно, защото всички на масата ще са доволни и ще питат за още!

Кюфтета в доматен сос  

Списък с продукти:  

500 гр. кайма
250 гр. ориз  
3-4 супени лъжици доматено пюре/кетчуп

150 гр. сметана  
1/2 чаша брашно 
сол и черен пипер 

Такива кюфтета през живота си не сте яли

лук и моркови

Начин на приготвяне: 

Нарежете лука и го добавете към каймата. Овкусете със сол и черен пипер, прибавете едно яйце и омесете всичко добре. От каймата оформете кюфтета, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в растително масло.

Отделно пригответе соса. За да направите това, смесете доматеното пюре със сметаната и чаша вряла вода. Изпържените кюфтетата задушете в соса за 10-15 минути.

За кюфтета с ориз първо сварете самия ориз (в традиционното съотношение 1:3). Към вече готовия ориз добавете лука и каймата, разбъркайте всичко добре и овкусете със сол и черен пипер.

Изчакайте малко да изстине и оформете кюфтетата (най-добре с мокри ръце). Изпържете ги добре от всички страни и в края на готвенето добавете доматеното пюре. 

Кюфтетата с ориз в доматен сос ще станат още по-вкусни, ако към соса добавите и малко бульон. 

Кюфтета на фурна

Необходими продукти:  

450 гр. кайма
100 гр. ориз 
лук, сол, подправки на вкус, моркови, чесън

Лесна рецепта за сочни кюфтенца, стават за минути

растително олио
250 гр. доматен сос/домати кетчуп 
300 мл. вода  

Начин на приготвяне: 

Започваме с основата на ястието - ориза. След като го сварите, го добавете към каймата, в която сте сложили нарязан на ситно лук и пресни подправки, и омесете добре.

За соса вземете лук, моркови и чесън, запържете ги в тиган и след това добавете доматите. Задушете всичко за не повече от 5 минути. 

Какво да направите, за да не се разпадат кюфтетата? Опитните готвачи съветват да омекотите каймата с бял хляб, напоен с мляко, или да добавите сирене/масло. Някои домакини пък добавят лъжица грис към каймата. 

Кюфтетата на фурна се пекат до 10 минути на 200 градуса. Ястието може да се сервира с гарнитура от картофено пюре или спагети.

Кюфтета със сос в тенджера 

Необходими продукти:

250 гр. ориз
500 гр. пилешко филе 
50 гр. сланина

Баба издаде тайната за вкусни картофени кюфтенца

1 глава лук и 1 морков  
черен пипер и сол на вкус
2 супени лъжици растително масло 

Начин на приготвяне:

Смелете в блендер или месомелачка лука, сланината и филето - това ще е вашата кайма. След това добавете сварения ориз. 

Оформете кюфтета и ги запържете леко в тигана със загрято растително масло. След това ги прехвърлете в тенджера, в която сте задушили морковите и лука. Налейте малко вода или бульон. Само 15-20 минути на котлона и вашите супер сочни кюфтета ще са готови за консумация. 

Кюфтета в сметанов сос

Списък с продукти: 

500 гр. кайма  
250 гр. ориз  
яйце, лук и морков - по 1 брой

Всички у дома полудяха по тези мързеливи кюфтета

150 гр. доматено пюре/кетчуп
50 гр. сметана  

Начин на приготвяне: 

Първо ще трябва да сварите ориза. Отделно се смесват каймата, настъргания морков, наситнения лук и суровото яйце. След това се добавя оризът и се овкусява със сол и черен пипер.

В друг съд смесете сметаната с доматеното пюре и добавете брашно и вода.

От каймата оформете малки кюфтета, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в тигана. Сосът се добавя накрая.

 Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай