Всяка българска домакиня поне веднъж в живота си е правила ястие с тиквички. А някои толкова много обичат този полезен зеленчук, че не спират да го приготвят цяло лято.
Въпреки че сме убедени, че разполагате с куп рецепти за уникални вкусотии от тиквички, днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим още една такава.
Тя е фаворит в моето семейство. Едно време майка ми правеше тиквичките по този начин, сега и аз. Ястието е много просто. Може да се сервира и както гарнитура, и като основно. А вкусът му никога няма да ви омръзне!
Списък с продукти:
млади тиквички - 3 бр.
лук - 1-2 глави
моркови - 1-2 бр.
доматено пюре - 2 супени лъжици
захар - 1/2 чаена лъжичка
сол, черен пипер, дафинов лист, подправки - на вкус
Това е тайната на вкусните картофки, топят се в устата
растително масло - за пържене
Начин на приготвяне:
Започваме със зеленчуковия сос. Запържете лука, нарязан на малки кубчета в растително масло. В процеса на пържене добавете захарта. Когато лукът омекне, добавете настърганите на едро ренде моркови. Продължете да пържете докато омекнат и те.
Добавете доматеното пюре и малко вода (1/2 чаша), разбъркайте добре и оставете да къкри за няколко минути. Накрая сложете сол и черен пипер и махнете от огъня.
Пълнени тиквички с кайма и кашкавалче - пръстите да си оближеш!
Нарежете тиквичките на тънки колелца. Ако са много млади, няма нужда да ги белите. Запържете ги в растително масло от двете страни до златисто кафяво.
Изпържените тиквички сложете в тенджера с подходящ размер. Посолете с малко сол и залейте с доматено-зеленчуковия сос.
Покрийте с капак и оставете да покъкри на котлона за 15-20 минути. В този момент можете да добавите дафиновия лист.
Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ
Ястието е готово! Лесно и много вкусно! Може да го консумирате както топло, така и студено! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!