Печените картофки са истинско пиршество за някои хора. Те могат да присъстват както в делника, така и на празничната ви трапеза.
Солена торта "Наполеон" с пиле и гъбки - пръстите да си оближеш!
Едва ли има хора, които да не обичат точно този въглехидрат, а приготвянето му на фурна е сравнително полезно. В следващите редове обаче ще ви разкрием как да приготвите картофките по уникален начин.
Цялото семейство ще си оближе пръстите, а всички гости ще ви искат рецептата, за това може да сте сигурни. Продуктите, които са ви нужни, се намират във всяка една кухня. С рецептата може да се справи дори и начинаеща домакиня.
Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ
Необходими съставки
- На първо място естествено ще ви трябват картофи. Добре е да вземете 8-10 по-големи картофа, те ще са идеални за 4 порции.
- Една от най-важните съставки е кашкавалът. Трябва ви около 200 грама.
- за да направите печените картофки по-сочни и ароматни, то задължително ви трябват 2 глави лук.
- Друга важна съставка е майонезата, добре е тя да е максимално гъста и мазна. Ще са ви необходими около 4-5 лъжици.
- Не на последно място ще ви е нужен чесън, който ще даде уникален вкус на картофките, както и аромат. Необходими са ни 5-6 скилидки.
- Към печените картофки може да добавите различни подправки по ваша преценка. Ние препоръчваме да заложите на млян черен пипер, червен пипер и коркума.
- Някои готвачи препоръчват да добавите и 1-2 супени лъжички горчица, защото така ястието става по-богато на вкус.
Кюфтета „Лястовиче гнездо“ нараво се топят в устата СНИМКИ
Приготвяне
На първо място трябва добре да обелите картофите и след това да ги измиете. Когато го сторите, може да нарежете продукта на филийки, не по-дебели от 1 см.
По-дебелите парчета просто биха се пекли прекалено много време и пак може да не се изпекат достатъчно добре.
Ако използвате пресни картофи, не е нужно да ги белите.
Сега трябва да обелите и нарежете лука на пръстени или лучени кръгчета с дебелина 0,5 см.
Вкусна закуска за 15 минути, топи се в устата
Пригответе маринатата в отделна купа. За целта трябва да сложите подправките, както и горчица (ако желаете). Добавете майонезата и разбъркайте старателно. Минете чесъна през преса и добавете малко сол.
Изсипете маринатата върху картофите и разбъркайте добре.
Загрейте фурната до 200 градуса. сложете в тавата хартия за печене и поставете картофите отгоре. После може да сложите целия лук равномерно отгоре им.
Рендосайте кашкавала обилно отгоре.
Приблизително време за приготвяне - около час. Извадете ястието, когато хване златиста коричка. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!