Да направите кекс вкъщи си е цяло изкуство, защото смело можете да експериментирате както с формата, така и с вкусовите характеристики.
Историците твърдят, че първите кексове са направени в древен Рим. Тамошните кулинари умело смесвали стафиди, ядки и парчета нар с ечемично пюре. Кексовете започват да се радват на огромна популярност през XVI век.
Днес ще ви предложим как да се приготвите едно вкусно шоколадово изкушение с италиански привкус. Този десерт ви дава огромни възможности за творчество. Шоколадът, който трябва да използвате, е черен, но ако не ви стиска да експериментирате, можете да прибавите и стафиди, или ядки. А ако използвате повече брашно, той ще стане още по-плътен.
С тази уникална плодова салата ще скриете шапката на всичките си гости
Десертът е изключително лесен за приготвяне, а на божествения му аромат няма да устои никой от близките ви. Не се чудете, ами зарадвайте любимите си хора с този прост и апетитен кекс!
Необходими продукти:
100-120 грама брашно
100 грама масло
100 грама захар
100 грама тъмен шоколад
2 яйца
0,5 ч. л. сол
ванилия
Начин на приготвяне:
Оставете маслото на топло, за да омекне, след това го разбийте (с помощта на миксер) със захарта и ванилията. Прибавете яйцата и отново разбийте добре.
Прибавете брашното и солта и бъркайте до получаването на хомогенна маса.
Няма друга толкова вкусна торта! Става за 20 минути, а резултатът...
Начупете шоколада и го разтопете на водна баня.
Застелете дъното на формата за печене с пергаментна хартия. Изсипете половината от тестото, изравнете добре и полейте с половината от разтопения шоколад.
След това излейте втората част от тестото и залейте с останалия шоколад. С шиш разбъркайте шоколадовия слой, за да направите красиви вълнички.
Сложете кекса в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 30 минути. Проверявайте дали десертът е готов с помощта на клечка за зъби.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg