Вкусен рибник за Никулден по стара българска рецепта

Вкусен рибник за Никулден по стара българска рецепта

На празничната трапеза днес задължително да се поднася специално ястие – рибник

На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Празникът е наричан още от народа Никулден.

Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.),  банките и банкерите.

През целия си живот Св. Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата. Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано по българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от него. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

Намерих стара книга с рецепта за чудни зелеви сарми, у дома са луди по тях

На празничната трапеза задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Ако все още не сте решили как да приготвите шарана тази година, от jenata.blitz.bg ви предлагаме две вкусни предложения, с които да блеснете на празничната трапеза: 

Вкусен рибник по стара българска рецепта

Необходими продукти: 

1 шаран (около 2 кг)
2 глави лук 
10 броя гъби 

2 - 3 супени лъжици ориз 
2 супени лъжици стафиди  
олио 

магданоз 
лимони - сок 
черен пипер сол 

За тестото 
около 2 чаени чаши брашно 
1 яйце
2 супени лъжици олио 

1 чаена лъжица оцет 
1 кафена лъжица без връх сол  
около 1/2 чаена чаша хладка вода

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и измива хубаво. След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол,  също го поръсвате отвън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. 

Лукът се нарязва на дребно, след което се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие златист цвят, към него се прибавят и гъбите. Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко, след което се прибавят 6-7 супени лъжици топла вода.

Рецептата на комшийката за кюфтета с кашкавал и лук няма равна, топят се в устата

Оризът трябва да поеме течността. След като поеме течността, се прибавят и стафидите.

Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз. Разбърква се хубаво и се сваля от котлона.

С готовата плънка се пълни шарана.

Приготвяне на тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта. Може да сложите и по-малко сол, след което се прибавя постепенно и водата.

Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. С тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата.

Пълненият шаран се поставя в тава на хартия за печене. Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около час. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.

Хрупкав пържен шаран

Необходими продукти:

1 шаран около 1.5-2 кг.
2 големи глави лук
сол и пипер на вкус

4 лимона
5 супени лъжици хлебни трохи или галета
5 супени лъжици брашно

Лесна и хрупкава парена туршия, свършва за минути

олио за пържене

Начин на приготвяне:

От предната вечер нарежете шарана на филета или стекове, след което го овкусете със сол и черен пипер. След това обелете и нарежете лука на полумесеци. Сложете рибата в достатъчно голяма кутия или купа, прибавете лука и я покрийте. Оставете я в хладилника за цялата нощ.

В деня на готвене изцедете 3 от лимоните, а последния нарежете на полумесеци. В голяма купа сипете върху шарана лимоновия сок и слайсовете лимон. Покрийте я и оставете настрани за 30 минути. След като времето изтече, подсушете всяко парче риба с кухненска хартия.

Сложете хлебните трохи и брашното в голяма чиния и ги разбъркайте, за да се смесят.

Загрейте олиото в подходящ тиган на средна към висока температура.

Панирайте всяко парче риба и го пуснете в горещата мазнина. Пържете, докато придобият приятен златист загар. Би трябвало да ви отнеме около 5-6 мин. от всяка страна, но това зависи и от дебелината на парчето.

Сервирайте шарана веднага с парчета лимон. 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 



 
 

Коментирай