Лесна и хрупкава парена туршия, свършва за минути

Всяка домакиня ще я сложи с гордост на трапезата си

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/lesna-i-xrupkava-parena-tursiya-svrsva-za-minuti Jenata.blitz.bg
Лесна и хрупкава парена туршия, свършва за минути

Всяка умна домакиня знае, че няма по-подходящо време за приготвяне на зимнина от есента. И докато по пазарите все още има пресни зеленчуци, ви предлагаме да си направите една парена туршия. 

Туршията няма нужда от представяне. Тя е царицата на зимната трапеза и едва ли има българско семейство, което да не я обича. 

Това е едно вкусно и и изключително здравословно консервирано ястие. И макар на пръв поглед приготвянето му да изглежда сложно, в действителност това изобщо не е така. 

От jenata.blitz.bg сме убедени, че знаете куп начини за приготвянето на тази зимна благинка. Въпреки това днес ще ви предложим още няколко рецепти за хрупкава парена туршия, която всяка домакиня ще сложи с гордост на трапезата си.

Първа рецепта

Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1.5 кг. червени чушки 
0.7 кг. целина 

магданоз
1.2 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 

За саламурата: 

0.8 л. оцет  
4 л. вода 
0.4 кг. захар

Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле

0.4 л. олио 
10 зърна черен пипер
6 зърна бахар 

4 бр. дафинов лист 

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте чушките, зелето и морковите и ги нарежете на едро. Кипнете саламурата с олиото, оцета, дафиновите листа, захарта, черния пипер и бахара. Всички зеленчуци се поставят в нея за 3 минути, след което се изваждат, а саламурата се прецежда и пак се кипва.

Морковите и зелето се попарват отново за 3 минути.

Попарените зеленчуци се редят плътно в буркани, а между тях се слага магданоз. Пълните буркани се заливат със саламурата, затварят се и се стерилизират 12 минути.

Втора рецепта

Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 

Хит мезенце за зимата: Доматки в бурканче с ракийка

400 гр. целина 
1.5 кг. червени чушки 
магданоз

За саламурата 

0.5 л. олио 
0.4 кг. захар 
10 зърна черен пипер 

0.8 л. оцет
5 зърна бахар
3 л. вода 

5 бр. дафинов лист  

Начин на приготвяне: 

Почистете чушките и ги нарежете на едро. Зелето се почиства и се режете на ситно, а морковите – на резенчета или, по желание, на парчета 3-4 см.

Сложете съставките за саламурата във водата и я кипнете. Добавете нарязаните чушки за 4-5 минути. След като времето изтече, извадете чушките и прецедете саламурата.

След това я кипнете отново и подобно на чушките, попарете зелето и морковите.

Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии

Наредете запарените зеленчуците в бурканите на слоеве, като между всеки два слоя поставяте целина и магданоз. Напълнете бурканите със саламурата до ръба, затворете ги и стерилизирайте 12 минути.

Трета рецепта

Списък с продукти:

1 кг. моркови  
2 кг. карфиол  
4 кг. червени чушки 

2 глави целина и отделно стръковете с листата от тях
3 глави чесън 

За саламурата: 
3 л. вода  
0.4 л. олио 
2.5 л. оцет 

0.5 кг. захар 
4 бр. дафинов лист 
0.4 кг. сол 

6 зърна бахар 
7 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Отрежете дръжките на чушките и набодете дебелата им семенна основа с шишче за месо.

Ето колко често трябва да претакате киселото зеле, за да не се прецака

Обелете главите целина и ги нарежете на едро. Карфиола накъсайте на едри цветчета.

В подходяща тенджера налейте вода и я кипнете на котлона. Вътре добавете всички съставки за саламурата. След това сложете чушките за 2-3 минути, за да се попарят. Ако не може всички наведнъж, ги слагайте на части.

Попарените чушки се оставят да се охладят и отцедят, най-удобно става върху решетка-скара.

Най-отдолу на бурканите поставете стъбла целина с листата. След това поставете слоеве парчета от главите целина, карфиол, моркови и чесън. Препоръчително е във всеки слой да има от всички зеленчуци.

Най-отгоре в буркана сложете импровизиран венец от листа и стъбла на целината. По този начин зеленчуците се притискат по-добре с помощта на капачката, която на свой ред притиска венеца от целина.

Напълнените буркани се заливат със саламура до ръба, затварят се с капачки и се стерилизират (варите затворените буркани 20 минути след кипването на водата).

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 


 

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Milana
преди 1 година

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами:----- https://s4.lv/diabexin

Откажи