logo

Внимание, цял живот сме готвили ориза погрешно!

Внимание, цял живот сме готвили ориза погрешно!

В него има опасен канцероген, който повечето от нас не са премахвали правилно

Няма човек, който да не е вкусвал ястие с ориз. Най-вероятно няма и такъв, който да не му се е налагало да вари ориз. Е, тези, които са го правили, са наясно, че това може да се окаже трудно начинание.

Такъв вкусен ориз през живота си не сте яли!

Сега учени от университета в Шефилд във Великобритания шокираха всички с твърдението си, че мнозина са готвили ориза погрешно през целия си живот.

Това е така заради неочаквано опасен канцероген, който оказа се, че мнозина не са „премахвали“ правилно при варенето на ориза, а той е изключително опасен.

Тези пълнени камбички с ориз и маслинки направо се топят в устата!

Учените от Шефилд са открили разкриха какъв е безопасният начин за приготвяне на ориза, който премахва от 50 до 74 процента от арсена от продукта. В същото време методът не повлиява на съдържанието и вкуса на ориза.

За да „обеззаразят ориза“, учените са използвали метода на т. нар. „абсорбция на пара“. За да направите това, трябва да готвите ориз за няколко минути във вряща вода. След това източете водата и я заменете с чиста такава. След това оризът се готви на слаб огън, докато омекне.

„Арсенът е водоразтворим канцероген, който лесно се натрупва в ориза. Оризът съдържа десет пъти повече арсен от другите зърнени храни.

Известно е, че кафявият ориз съдържа повече арсен, отколкото белия, поради наличието на обвивка, където токсинът е концентриран“, уточняват учените.

Те са категорични, че техният метод премахва 50 процента арсен от кафяв ориз и 74 процента от бял ориз. И според тях именно това е правилният начин за варене на ориза. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай