Държите на масата за вечеря винаги да има нещо вкусно, но се притеснявате, че излишните калории през нощта ще навредят на фигурата ви? Не се отчайвайте!
Можете да си приготвите нещо наистина много вкусно, което е хем засищащо, хем не толкова калорично! Например тази проста, но невероятно вкусна лазаня с патладжан.
Всички знаят, че по традиционната рецепта това италианско ястие се приготвя от слоеве тесто, между които се слага различни видове плънка и е покрита със сос бешамел и пармезан. Във версията, която днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим, вместо кори, ще използваме патладжан.
Въпреки разликата в съставките и липсата на мазнини, лазанята от патладжани на фурната се получава също толкова сочна. А примамливият аромат на провансалските билки, сочната киселинност на доматите и меката, топяща се в устата моцарела придават на тази лазаня уникален вкус.
Лесна и бърза рецепта за родопски пататник, не сте яли такава вкусотия!
Опитате ли веднъж ястието, ще започнете да го приготвяте всеки сезон!
Ето от како се нуждаете, за да си приготвите тази лазаня с патладжани:
3 патладжана
300 гр. домати
200 гр. моцарела
50 гр. кашкавал
1 ч. л. провансалски билки или риган
растително масло за пържене
Този нежен домашен сос от сирене придава изисканост и на най-простото ястие!
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и отстранете дръжките. Нарежете по дължина на парчета с дебелина 1 см. и запържете в растително масло от двете страни до омекване.
Направете кръстообразни разрези върху доматите и ги сложете във вряща вода за 1 минута. След това ги залейте със студена вода, обелете им кожата и ги намачкайте с вилица.
Чудно вкусна патладжанена закуска (СНИМКИ)
Нарежете моцарелата на големи парчета, а кашкавала настържете на едрата част на рендето.
На дъното на дълбок съд за печене наредете един слой от изпържените патладжани. Отгоре сложете малко домати, добавете малко от провансалските билки, сол и черен пипер. След това сложете слой моцарела
Повторете процедурата до изчерпване на количеството, като последният ви слой трябва да е от патладжани. Отгоре поръсете обилно с настъргания кашкавал.
Загрейте фурната до 200 градуса и сложете лазанята да се пече за 25 минути. Преди да сервирате, нарежете на парчета и украсете с подправки.
Няма такава вкусотия: Пържени картофки с гъбки и беконче
За да стане лазанята ви още по-вкусна и ароматна, може да добавите пресен босилек, мащерка, индийско орехче и риган.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!