Всички ще питат за още, опитат ли тази зеленчукова вкусотия

Всички ще питат за още, опитат ли тази зеленчукова вкусотия

Няма нужда да се притеснявате за фигурата си, защото в нея няма никакви излишни калории

Преди да е свършил сезонът на пресните зеленчуци, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите един невероятен диетичен хайвер.

Тайната му е, че зеленчуците за него не се пържат, а се пекат във фурната. По този начин се запазва богатият им вкус. И няма нужда да се притеснявате за фигурата си, защото в него няма никакви излишни калории. 

Този зеленчуков хайвер е уникално предястие, което се приготвя бързо и лесно. Може да използвате всякакви зеленчуци. Всичко зависи от вкусовите ви предпочитания. 

Между другото, зеленчуковият ни хайвер е не само вкусен, но и изключително здравословен. И се вписва идеално към всяко меню!

Ето от какво се нуждаете, за да си го приготвите: 

2 тиквички
1 патладжан 
1 сладка червена чушка

Всички ще питат за още, опитат ли тази паста от тиквички

1 глава лук 
1  морков  
2  домата 

2 скилидки чесън 
малко люта чушка 
2 супени лъжици зехтин

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Както вече споменахме, за този хайвер може да използвате всякакви зеленчуци. Подправките също може да подбирате според вкуса си. 

Измийте зеленчуците, нарежете ги произволно и ги сложете в голям съд. Добавете олиото, солта и черния пипер и объркайте добре. 

Загрейте фурната до 200 градуса. Изсипете зеленчуците в плик за печене и го затворете. След това го поставете в тава, покрита с хартия за печене, и сложете във фурната.

Печете около час и половина. В процеса на печене пликът трябва да се надуе, а зеленчуците да се готвят в собствения си сок.

Свекърва ми разкри тайната на най-ароматните картофи по селски, уникална вкусотия

След като времето изтече, извадете зеленчуците, оставете ги да поизстинат малко и отворете внимателно плика, за да не се изгорите с горещата пара. 

Изпечените зеленчуци прехвърлете в гевгир, за да се оцедят от сока. След това ги прехвърлете в блендер и ги смелете на гладко пюре.

Ако хайверът е твърде гъст, може да добавите малко от сока, който зеленчуците са отделили по време на печенето.

Готовият хайвер се прехвърля в бурканчета и се слага в хладилника. Вкусно и полезно. 

Между другото, може да си го запазите и за зимата. В този случай обаче ще трябва да стерилизирате бурканчетата.   

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай