Хрупкавите тиквички със сос са летен вариант на любимите на малки и големи пържени картофки. И още една рецепта за това как можете да приготвите този полезен зеленчук по малко по-необичаен начин.
Принципът на готвене е почти същият. Единствената разлика е, че за хрупкави тиквички ще ви трябва красиво златисто тесто.
Разбира се, сосът също е много важен. На тиквичките подхожда нещо по-леко, като например комбинация от зехтин, горчица, чесън, лимон и сос песто.
Ох, че вкусно: Това е тайната на сочните и топящи се в устата тиквички
Не пропускайте да предложите това неустоимо хрупкаво изкушение и на децата! Кой знае, може би и те ще го оценят толкова високо, колкото любимите пържени картофки.
Списък с продукти:
2-3 тиквички
250 мл. растително масло за пържене
1/2 чаена лъжица сушен риган
сол и прясно смлян черен пипер
За тестото:
120 мл. газирана вода
75 гр. брашно
1 белтък
За соса:
120 мл. зехтин
1 жълтък
1 скилидка чесън
Всички ще питат за още, опитат ли тази запеканка с тиквички
сок от половин лимон
1 супена лъжица сос песто
1 чаена лъжица горчица
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на пръчици с дебелина 1 см. Посоляват се, разбъркват се и се изсипват в гевгир, поставен върху купа. Оставят се да престоят така 20 минути, за да се отцедят от излишната течност. След това се подреждат на тънък слой върху кухненска хартия и се подсушават.
За соса - във висока чаша се слагат жълтъкът и горчицата, добавя се малко сол и зехтинът. Всичко това се пасира с пасатор, който трябва да се потопи до дъното на чашата. След няколко секунди масата ще се изсветли и ще започне да се сгъстява.
Добавя се лимоновият сок, пестото и отново се пасира.
Няма да може да спрете да хапвате от тази вкусна лазаня с тиквички
За приготвянето на тестото белтъкът се разбива на пяна. Брашното се смесва с газираната вода, добавя се белтъкът и се разбърква внимателно.
Малка порция тиквички се потапят в тестото, след това внимателно се поставят в дълбок тиган с предварително загрято на среден огън олио и се пържат около 1 минута. С помощта на решетъчна лъжица се прехвърлят в чиния, застлана с кухненска хартия.
Тиквичките трябва да се пържат на малки партиди.
Готовите тиквички се поръсват с босилек, сол и черен пипер, всичко се разбърква добре и се сервира със сосчето.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!