Хрупкави тиквички в нежен сос

Хрупкави тиквички в нежен сос

Не пропускайте да предложите това неустоимо изкушение и на децата си

Хрупкавите тиквички със сос са летен вариант на любимите на малки и големи пържени картофки. И още една рецепта за това как можете да приготвите този полезен зеленчук по малко по-необичаен начин.

Принципът на готвене е почти същият. Единствената разлика е, че за хрупкави тиквички ще ви трябва красиво златисто тесто.

Разбира се, сосът също е много важен. На тиквичките подхожда нещо по-леко, като например комбинация от зехтин, горчица, чесън, лимон и сос песто.

Ох, че вкусно: Това е тайната на сочните и топящи се в устата тиквички

Не пропускайте да предложите това неустоимо хрупкаво изкушение и на децата! Кой знае, може би и те ще го оценят толкова високо, колкото любимите пържени картофки.

Списък с продукти: 

2-3 тиквички
250 мл. растително масло за пържене
1/2 чаена лъжица сушен риган

сол и прясно смлян черен пипер

За тестото:

120 мл. газирана вода
75 гр. брашно
1 белтък

За соса:

120 мл. зехтин
1 жълтък
1 скилидка чесън

Всички ще питат за още, опитат ли тази запеканка с тиквички

сок от половин лимон
1 супена лъжица сос песто
1 чаена лъжица горчица

Начин на приготвяне: 

Тиквичките се нарязват на пръчици с дебелина 1 см. Посоляват се, разбъркват се и се изсипват в гевгир, поставен върху купа. Оставят се да престоят така 20 минути, за да се отцедят от излишната течност. След това се подреждат на тънък слой върху кухненска хартия и се подсушават.

За соса - във висока чаша се слагат жълтъкът и горчицата, добавя се малко сол и зехтинът. Всичко това се пасира с пасатор, който трябва да се потопи до дъното на чашата. След няколко секунди масата ще се изсветли и ще започне да се сгъстява.

Добавя се лимоновият сок, пестото и отново се пасира.  

Няма да може да спрете да хапвате от тази вкусна лазаня с тиквички

За приготвянето на тестото белтъкът се разбива на пяна. Брашното се смесва с газираната вода, добавя се белтъкът и се разбърква внимателно.  

Малка порция тиквички се потапят в тестото, след това внимателно се поставят в дълбок тиган с предварително загрято на среден огън олио и се пържат около 1 минута. С помощта на решетъчна лъжица се прехвърлят в чиния, застлана с кухненска хартия. 

Тиквичките трябва да се пържат на малки партиди.   

Готовите тиквички се поръсват с босилек, сол и черен пипер, всичко се разбърква добре и се сервира със сосчето. 

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

ПОРЕДНИЯ ЛОШ ПРЕВОД

ПОРЕДНИЯ ЛОШ ПРЕВОД 10.07.2023 9:49

Последно коя подправка? Риган или босилек? Аромата на двете билки е различен!!!!