Всички ще питат за още, опитат ли тази запеканка с тиквички

Ястието е подходящо както за лека закуска, така и за обяд или вечеря

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/vsicki-shhe-pitat-za-oshhe-opitat-li-tazi-zapekanka-s-tikvicki Jenata.blitz.bg
Всички ще питат за още, опитат ли тази запеканка с тиквички

Всяка година, когато дойде сезонът на тиквичките, ни се иска да приготвим възможно най-много ястия с тях. 

Ако вече сте зарадвали любимите си хора с неустоимо вкусния хайвер от тиквички, или пък сте ги гостили с необичайна крем супа от тиквички със сьомга, но все още имате от този полезен зеленчук, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да го оползотворите в една отлично ястие - нежна и вкусна запеканка от тиквички. 

Ястието е подходящо както за лека закуска, така и за обяд или вечеря. Може дори да го сервирате на най-скъпите си гости.  

Запеканката се приготвя доста лесно и не изисква кой знае какви специални кулинарни умения. За сметка на това е изключително вкусна и винаги свършва за минути!

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите това лесно и апетитно изкушение: 

450 гр. кайма (телешка, свинска или пуешка)
300 гр. моцарела
4 бр. тиквички (не много големи)

600 гр. ситно нарязани домати
3 скилидки чесън
1 глава лук

Без висене над тигана: Тези вкусни тиквички се правят сякаш сами

1 бр. зелена чушка
4 филийки бял хляб
2 чаени лъжици сушен риган

5 стръка босилек
5 стръка магданоз
чили на люспи

зехтин
сол и прясно смлян черен пипер 

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната до 175˚C. Нарежете тиквичките по дължина на парчета с дебелина 7-8 мм, поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги поръсете с малко сол. Сложете тавата във фурната и печете тиквичките за 15-20 минути. 

Обелете лука и чесъна. Почистете чушката. Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, а чесъна наситнете добре. 

Ох, че вкусно: Това е тайната на сочните и топящи се в устата тиквички

Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна, лука и чушката и задушете за 7-10 минути, докато омекнат.

Изсипете каймата и продължете да пържите още 5 минути. След това добавете нарязаните домати, чилито на люспи, ригана, босилека и магданоза и оставете да къкри 30 минути на слаб огън.

Преди да махнете тигана от огъня, овкусете със сол и черен пипер.

Премахнете корите от хляба и натрошете средата. Запържете трохите в сух тиган до златистокафяво.

На дъното на правоъгълна форма за печене поръсете малко от трохите. Отгоре наредете един ред тиквички, залейте с част от месния сос и поръсете с малко моцарела.

След това наредете нов ред тиквички и поръсете с галета. Повтаряйте слоевете, докато съставките не свършат. Най-горният слой трябва да бъде от моцарела.

Покрийте формата за печене с фолио и печете 30 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и печете още 15 минути. 

Това е всичко! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Запек
преди 1 година

Запеканка

Откажи