Всяка година, когато дойде сезонът на тиквичките, ни се иска да приготвим възможно най-много ястия с тях.
Ако вече сте зарадвали любимите си хора с неустоимо вкусния хайвер от тиквички, или пък сте ги гостили с необичайна крем супа от тиквички със сьомга, но все още имате от този полезен зеленчук, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да го оползотворите в една отлично ястие - нежна и вкусна запеканка от тиквички.
Ястието е подходящо както за лека закуска, така и за обяд или вечеря. Може дори да го сервирате на най-скъпите си гости.
Запеканката се приготвя доста лесно и не изисква кой знае какви специални кулинарни умения. За сметка на това е изключително вкусна и винаги свършва за минути!
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите това лесно и апетитно изкушение:
450 гр. кайма (телешка, свинска или пуешка)
300 гр. моцарела
4 бр. тиквички (не много големи)
600 гр. ситно нарязани домати
3 скилидки чесън
1 глава лук
Без висене над тигана: Тези вкусни тиквички се правят сякаш сами
1 бр. зелена чушка
4 филийки бял хляб
2 чаени лъжици сушен риган
5 стръка босилек
5 стръка магданоз
чили на люспи
зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175˚C. Нарежете тиквичките по дължина на парчета с дебелина 7-8 мм, поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги поръсете с малко сол. Сложете тавата във фурната и печете тиквичките за 15-20 минути.
Обелете лука и чесъна. Почистете чушката. Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, а чесъна наситнете добре.
Ох, че вкусно: Това е тайната на сочните и топящи се в устата тиквички
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна, лука и чушката и задушете за 7-10 минути, докато омекнат.
Изсипете каймата и продължете да пържите още 5 минути. След това добавете нарязаните домати, чилито на люспи, ригана, босилека и магданоза и оставете да къкри 30 минути на слаб огън.
Преди да махнете тигана от огъня, овкусете със сол и черен пипер.
Премахнете корите от хляба и натрошете средата. Запържете трохите в сух тиган до златистокафяво.
На дъното на правоъгълна форма за печене поръсете малко от трохите. Отгоре наредете един ред тиквички, залейте с част от месния сос и поръсете с малко моцарела.
След това наредете нов ред тиквички и поръсете с галета. Повтаряйте слоевете, докато съставките не свършат. Най-горният слой трябва да бъде от моцарела.
Покрийте формата за печене с фолио и печете 30 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и печете още 15 минути.
Това е всичко! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!