logo

Яйцата може да са годни за ядене цяла година, ето как

Яйцата може да са годни за ядене цяла година, ето как

Този продукт е широко използван в кухнята и всеки обича да похапва пресни яйчица

В карантина, породена от разпространението на коронавируса, кара хората рядко да отиват в магазина, запасявайки се с продукти за дълго време. Пилешки яйца определено са стока от първа необходимост.

но ако се запасим с голямо количество от тях, то срока им на годност ще отмине и ще трябва да ги изхвърлим.

Важно е да уточним, че преди време от jenata.blitz.bg споделихме важна новина, която разкриваше защо не трябва да слагаме яйцата на вратата на хладилника. Редом с това от jenata.blitz.bg разкрихме защо всички полудяха и започнаха да замразяват яйцата.

Но сега от jenata.blitz.bg ще разкрием как може срокът на годност на яйцата да се удължи до 12 месеца в домашни условия.

Пресните яйца могат да се съхраняват при температура до 20 градуса. Ето защо, не се страхувайте да купите много от този продукт, дори ако не можете да го съхраните в хладилника.

С този малък трик ще удължите живота на плодовете и зеленчуците в хладилника си

Без да е в хладилника яйцето става за консумация до 25 дни. 

В хладилника, при температура най-малко 2 градуса, домашните яйца остават свежи до 3 месеца. Продукт, закупен в магазин, е по-добре да се консумира в рамките на 30 дни. На яйцата в магазина се посочва датата на снасяне, така че е лесно да се изчисли колко дълго ще останат годни за ядене. 

И отново да припомним – не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника. Постоянното отваряне на хладилника и температурните промени, породени от това, значително намаляват срока на годност на продукта. По-добре е да ги поставите в контейнери и да ги оставите на рафт в хладилника.

Ще издържи ли яйцето замръзване?
Удължаването на срока на годност на пресни яйца ще стане най-добре във фризера. За целта трябва да се „отървете“ от черупката: по време на замразяването тя може да се напука и да „зарази“ съдържанието на яйцето с бактерии.

Най-добре е да използвате прясно снесени домашни яйца. За целта в суха купа внимателно разбийте яйцата, които искате да съхраните. Добавете щипка сол и разбъркайте до гладкост. 

Изсипете сместа в купа, която може да затворите,но знайте, че сместа не трябва да надминава 2/3 от съвместимостта на купата, тъй като замразените яйца увеличават обема си.

Протеините и жълтъците могат да бъдат замразени поотделно. Основното нещо - не забравяйте да залепите на купата лепенка, на която да си припомняте датата на снасяне на яйцата и колко точно от тях сме смесили. 

В този вид срокът на годност на яйцата може да се удължи до 12 месеца!

За правилното и безопасно размразяване яйца е добре първо да преместите купата от фризера в хладилника. Знайте, че при стайна температура продуктът се размразява неравномерно: горният слой се топи по-бързо и става благоприятен за „развъждането“ набактерии, докато вътрешността все още е замръзнала. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

бай Гъдю

бай Гъдю 22.04.2020 18:01

"...В този вид срокът на годност на яйцата може да се удължи до 12 месеца!..." И кому ето нужно? Или имахте словесен дрисък? На магазина яйца по всяко време...

НЕЙ

НЕЙ 22.04.2020 21:28

ПИЛЕШКИ ЯЙЦА!!!

Пилешки

Пилешки 22.04.2020 23:43

На пилето яйцата - пилешки яйца На кокошката яйцата - Кокоши яйца

Анонимна

Анонимна 24.04.2020 22:23

Глупости на търкалета. Ей така, нещо да пишем.