Знаете ли що е то македонско макало и колко вкусно и полезно за здравето е?

Знаете ли що е то македонско макало и колко вкусно и полезно за здравето е?

Тази вкусотия е идеална за всички, които обичат чесъна, и особено за тези, които не могат да го ядат суров

Чували ли сте за македонско макало? Е, ако не сте, то сега от jenata.blitz.bg ще поговорим малко за него.

То не само, че е вкусно, но и защитава имунитета ви. Опитайте и се уверете сами.

За всички, които обичат чесъна, и особено за тези, които не могат да го ядат суров, македонското макало е истинско нещо – ще се насладите на вкуса, ще предпазите имунитета, но и организма от грип и други заболявания. 

Затова чесънът се нарича още естествен антибиотик.

Макало с чесън е чудесна добавка към барбекю, яхнии, печени картофи... Допълва различни ястия и им придава специален вкус. 

Обикновено македонците практикуват да го сгъстяват с хляб, накиснат в макало. Това е истинско удоволствие!

Необходими продукти:
- 1 глава чесън
- сол по желание
- 5 супени лъжици олио, а може и повече
- 3 супени лъжици оцет
- 400 мл хладка вода
- 2-3 малки люти печени чушки
- магданоз по желание

Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и нарязва. Сложете го в дървена купа за каша, а може и в блендер. Но дървената купа е много по-добра, защото придава специален вкус. 

Добавете солта. Пасирайте го, докато получите гладка смес като майонеза (може да отнеме малко повече време, но тайната е в дългата паста). 

Добавете олио и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете оцета и разбъркайте всичко, съветват от slobodenpecat.mk.

След това добавете хладка вода и разбъркайте добре. Добавете лютите чушки и ситно нарязания магданоз.

Внимание:
Можете да увеличите или намалите съставките, в зависимост от вкуса. Макалото се съхранява в хладилник. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

хаха

хаха 30.01.2022 10:32

Какви картофи,бе?

Gergana

Gergana 30.01.2022 10:40

Откъде дойдоха картофите?

какви

какви 30.01.2022 10:48

къде има картофи

Силвия

Силвия 30.01.2022 11:03

Рецептата не е много ясна. Споменават се картофи, и хляб за сгъстяване. Сигурно са взаимозаменяеми. Трябва да правим догатки. Който е писал рецептата, явно не е кулинар за да я обясни разбираемо. Това доказва (за кой ли път), че всичко в пресата и медиите е наполовина вярно.

читателка

читателка 30.01.2022 11:16

Не разбрах каква е тайната на дългата паста!

уфффф,

уфффф, 30.01.2022 16:34

пропуснато е киселото мляко.:))

Албена

Албена 30.01.2022 18:20

Здравейте!Всяка Бъдни вечер у нас на масата присъства ястие,което моята баба наричаше:македонски таратор(баба ми е била родена в с.Шестево-днешна Гърция).Рецептата е лесна:счукан чесън,счукани орехи,малко оцет,с.л.мед,сол и вода.Невероятно вкусно е,когато се консумира с питка,боб или сърми.

Чесънът

Чесънът 30.01.2022 20:44

пак си е суров! Драскачи бЛИЗОВСКИ!

Дългата паста

Дългата паста 30.01.2022 20:48

е като късата, но по-дълга!

Дългата

Дългата 30.01.2022 20:49

паста се прави само от кухи глави.

Мая

Мая 30.01.2022 21:35

Пишете по-ясно рецептите.В някои са изброени първоначално необходимите продукти,а към края се появява продукт,който не е описан,или липсва продукт в ястието,който го има в рецептата.Така,че пишете по-внимателно и грамотно.

Гана

Гана 31.01.2022 13:13

Това СИ го правим и ние СТРАХОТНО е ЗА пачо НО и за директна консумация а ХЛЯБА и картофите КАДЕ СЕ вписват незнам

Баба

Баба 31.01.2022 16:33

Това го правят в югозападна България.Страхотно е.

Ivan

Ivan 05.02.2022 6:36

А вие знаете ли че Македония е българска,а ?