Чували ли сте за македонско макало? Е, ако не сте, то сега от jenata.blitz.bg ще поговорим малко за него.
То не само, че е вкусно, но и защитава имунитета ви. Опитайте и се уверете сами.
За всички, които обичат чесъна, и особено за тези, които не могат да го ядат суров, македонското макало е истинско нещо – ще се насладите на вкуса, ще предпазите имунитета, но и организма от грип и други заболявания.
Затова чесънът се нарича още естествен антибиотик.
Макало с чесън е чудесна добавка към барбекю, яхнии, печени картофи... Допълва различни ястия и им придава специален вкус.
Обикновено македонците практикуват да го сгъстяват с хляб, накиснат в макало. Това е истинско удоволствие!
Необходими продукти:
- 1 глава чесън
- сол по желание
- 5 супени лъжици олио, а може и повече
- 3 супени лъжици оцет
- 400 мл хладка вода
- 2-3 малки люти печени чушки
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и нарязва. Сложете го в дървена купа за каша, а може и в блендер. Но дървената купа е много по-добра, защото придава специален вкус.
Добавете солта. Пасирайте го, докато получите гладка смес като майонеза (може да отнеме малко повече време, но тайната е в дългата паста).
Добавете олио и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете оцета и разбъркайте всичко, съветват от slobodenpecat.mk.
След това добавете хладка вода и разбъркайте добре. Добавете лютите чушки и ситно нарязания магданоз.
Внимание:
Можете да увеличите или намалите съставките, в зависимост от вкуса. Макалото се съхранява в хладилник. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Коментирай
хаха 30.01.2022 10:32
Какви картофи,бе?
Gergana 30.01.2022 10:40
Откъде дойдоха картофите?
какви 30.01.2022 10:48
къде има картофи
Силвия 30.01.2022 11:03
Рецептата не е много ясна. Споменават се картофи, и хляб за сгъстяване. Сигурно са взаимозаменяеми. Трябва да правим догатки. Който е писал рецептата, явно не е кулинар за да я обясни разбираемо. Това доказва (за кой ли път), че всичко в пресата и медиите е наполовина вярно.
читателка 30.01.2022 11:16
Не разбрах каква е тайната на дългата паста!
уфффф, 30.01.2022 16:34
пропуснато е киселото мляко.:))
Албена 30.01.2022 18:20
Здравейте!Всяка Бъдни вечер у нас на масата присъства ястие,което моята баба наричаше:македонски таратор(баба ми е била родена в с.Шестево-днешна Гърция).Рецептата е лесна:счукан чесън,счукани орехи,малко оцет,с.л.мед,сол и вода.Невероятно вкусно е,когато се консумира с питка,боб или сърми.
Чесънът 30.01.2022 20:44
пак си е суров! Драскачи бЛИЗОВСКИ!
Дългата паста 30.01.2022 20:48
е като късата, но по-дълга!
Дългата 30.01.2022 20:49
паста се прави само от кухи глави.
Мая 30.01.2022 21:35
Пишете по-ясно рецептите.В някои са изброени първоначално необходимите продукти,а към края се появява продукт,който не е описан,или липсва продукт в ястието,който го има в рецептата.Така,че пишете по-внимателно и грамотно.
Гана 31.01.2022 13:13
Това СИ го правим и ние СТРАХОТНО е ЗА пачо НО и за директна консумация а ХЛЯБА и картофите КАДЕ СЕ вписват незнам
Баба 31.01.2022 16:33
Това го правят в югозападна България.Страхотно е.
Ivan 05.02.2022 6:36
А вие знаете ли че Македония е българска,а ?