Знаете ли що е то македонско макало и колко вкусно и полезно за здравето е?

Тази вкусотия е идеална за всички, които обичат чесъна, и особено за тези, които не могат да го ядат суров

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/znaete-li-shho-e-to-makedonsko-makalo-i-kolko-vkusno-i-polezno-za-zdraveto-e Jenata.blitz.bg
Знаете ли що е то македонско макало и колко вкусно и полезно за здравето е?

Чували ли сте за македонско макало? Е, ако не сте, то сега от jenata.blitz.bg ще поговорим малко за него.

То не само, че е вкусно, но и защитава имунитета ви. Опитайте и се уверете сами.

За всички, които обичат чесъна, и особено за тези, които не могат да го ядат суров, македонското макало е истинско нещо – ще се насладите на вкуса, ще предпазите имунитета, но и организма от грип и други заболявания. 

Затова чесънът се нарича още естествен антибиотик.

Макало с чесън е чудесна добавка към барбекю, яхнии, печени картофи... Допълва различни ястия и им придава специален вкус. 

Обикновено македонците практикуват да го сгъстяват с хляб, накиснат в макало. Това е истинско удоволствие!

Необходими продукти:
- 1 глава чесън
- сол по желание
- 5 супени лъжици олио, а може и повече
- 3 супени лъжици оцет
- 400 мл хладка вода
- 2-3 малки люти печени чушки
- магданоз по желание

Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и нарязва. Сложете го в дървена купа за каша, а може и в блендер. Но дървената купа е много по-добра, защото придава специален вкус. 

Добавете солта. Пасирайте го, докато получите гладка смес като майонеза (може да отнеме малко повече време, но тайната е в дългата паста). 

Добавете олио и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете оцета и разбъркайте всичко, съветват от slobodenpecat.mk.

След това добавете хладка вода и разбъркайте добре. Добавете лютите чушки и ситно нарязания магданоз.

Внимание:
Можете да увеличите или намалите съставките, в зависимост от вкуса. Макалото се съхранява в хладилник. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
14 Коментара
хаха
преди 2 години

Какви картофи,бе?

Откажи
Gergana
преди 2 години

Откъде дойдоха картофите?

Откажи
какви
преди 2 години

къде има картофи

Откажи
Силвия
преди 2 години

Рецептата не е много ясна. Споменават се картофи, и хляб за сгъстяване. Сигурно са взаимозаменяеми. Трябва да правим догатки. Който е писал рецептата, явно не е кулинар за да я обясни разбираемо. Това доказва (за кой ли път), че всичко в пресата и медиите е наполовина вярно.

Откажи
читателка
преди 2 години

Не разбрах каква е тайната на дългата паста!

Откажи
уфффф,
преди 2 години

пропуснато е киселото мляко.:))

Откажи
Албена
преди 2 години

Здравейте!Всяка Бъдни вечер у нас на масата присъства ястие,което моята баба наричаше:македонски таратор(баба ми е била родена в с.Шестево-днешна Гърция).Рецептата е лесна:счукан чесън,счукани орехи,малко оцет,с.л.мед,сол и вода.Невероятно вкусно е,когато се консумира с питка,боб или сърми.

Откажи
Чесънът
преди 2 години

пак си е суров! Драскачи бЛИЗОВСКИ!

Откажи
Дългата паста
преди 2 години

е като късата, но по-дълга!

Откажи
Дългата
преди 2 години

паста се прави само от кухи глави.

Откажи
Мая
преди 2 години

Пишете по-ясно рецептите.В някои са изброени първоначално необходимите продукти,а към края се появява продукт,който не е описан,или липсва продукт в ястието,който го има в рецептата.Така,че пишете по-внимателно и грамотно.

Откажи
Гана
преди 2 години

Това СИ го правим и ние СТРАХОТНО е ЗА пачо НО и за директна консумация а ХЛЯБА и картофите КАДЕ СЕ вписват незнам

Откажи
Баба
преди 2 години

Това го правят в югозападна България.Страхотно е.

Откажи
Ivan
преди 2 години

А вие знаете ли че Македония е българска,а ?

Откажи