logo

8 причини да игнорирате жестоките диети и глада и да отслабвате здравословно

8 причини да игнорирате жестоките диети и глада и да отслабвате здравословно

Подлагайки се на строг хранителен режим, е напълно възможно вместо мазнини да загубите мускулна маса

Много хора мечтаят веднъж завинаги да се отърват от излишните килограми. Според статистиката, почти 80% от жените са недоволни от теглото си и до 20-годишна възраст много от тях са опитвали всички видове диети.

Мъжете също не са изключение, но те обикновено мислят за това по-късно от момичетата и започват да се борят с излишните килограми в името на здравето.  

Ако смятате да започнете да отслабвате, определено трябва да проучите препоръките на треньорите и диетолозите, за да знаете как да го направите правилно и да не навредите на тялото си. Това са много важни промени в живота, така че трябва много внимателно да сте обмислили всичко. Добре е да знаете, че бързата загуба на тегло може да бъде опасна за здравето.

С тази чудотворна отвара ще забравите за отоците и излишните килограми

Мнозина мечтаят за бързо отслабване, което гарантира минус 20 кг. за няколко месеца. Това обаче е много опасно за организма. За един месец човек може да качи до 3 кг. мазнини, останалото е само вода. Безопасната скорост на загуба на тегло е същата. Строгите диети, които обещават бърза загуба на тегло, имат лош ефект върху състоянието на всички тъкани - заради оскъдното количество храна те не  получават достатъчно аминокиселини, необходими за регенерацията на клетките. 

Днес от jenata.blitz.bg ще ви посочим само няколко причини, поради които трябва да отслабвате разумно и с умерено темпо. 

Подлагайки се на строг хранителен режим, е напълно възможно вместо мазнини да загубите мускулна маса. Организмът на всеки човек е индивидуален. Според професионалните треньори, за да се отървете ефективно от мазнините, трябва да изгорите много повече консумирани калории. Ето защо, за да отслабнете, трябва да разчетете много добре калорийното съдържание на храната и постепенно да го намалявате, докато организмът ви привикне. Важно е да се постави цел и да се премине към нейното постигане. Не трябва да гладувате, защото резултатът може да бъде противоположен на желанията ви и да си навредите. Ако гладувате, тялото ви няма да има друг избор, освен да се обърне към други източници на енергия. Освен мазнините, ще намалее и мускулната маса - нещо, което не трябва да допускате да се случи. 

Ядем тези продукти всеки ден, без да подозираме, че крадат от енергията ни

Строгата диета може бързо да омръзне. Организмът ви няма да получава необходимото количество витамини и минерали. Най-голямата опасност от подобен вид режими е недохранването, което е в състояние да влоши значително здравословното ви състояние. При неправилното и небалансирано хранене в организма възниква недостиг на желязо, витамини D и B12, както и други важни микроелементи и витамини.

Добре е да направите менюто си по такъв начин, че да получавате ежедневно необходимото количество витамини и минерали, като в същото време храната, която приемате, да не е прекалено калорийна. 

Бързата загуба на тегло може да доведе и до обезводняване. Важно е по време на диетата да приемате достатъчно количества течности, за да предотвратите този проблем. Всеки път, когато трябва да внесете радикални промени в обичайния си хранителен режим, които касаят сериозното ограничаване на количествата храна, е нужно да се придържате към оптимален питеен режим. Ако започнете да приемате по-малко течности, в първите няколко дни може и да свалите рязко от излишните килограми, но това ще се отрази много лошо на нормалния процес на отслабване, защото ще губите не мазнини, а вода, която е необходима за нормалното функциониране на организма. Препоръчително е да пиете минимум по 2 литра течности дневно, най-добре е това да е чиста вода. Въпреки че по този начин килограмите няма да изчезват толкова бързо, колкото ви се иска, резултатът ще бъде много по-устойчив. Недостатъчното количество течности могат да доведат до различни проблеми с кожата, ноктите и косата и да увреди функционирането на вътрешните органи! 

Тези продукти са много полезни, но съчетанието им се отразява пагубно на здравето

Бързата загуба на тегло може да доведе до умора и здравословни проблеми. Липсата на добро и балансирано хранене може да предизвика постоянна умора и загуба на сили. Специалистите не препоръчват моменталното подлагане на строги диети или гладуване, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на самочувствието ви. Неправилно избраната храна ще ви кара да се чувствате уморени дори и след ставане от сън, а през целия ден ще се сте като смазани. Учените са доказали, че при сериозен хранителен дефицит може да се развие анемия, както и много други здравословни проблеми. 

Строгите диети могат да доведат и до проблеми с храносмилателната система. С бързата загуба на тегло и недохранване могат да възникнат нарушения като диария, коремни болки, гадене и запек. Ето защо лекарите не препоръчват изцяло да се отказвате от храненето, тъй като това може да доведе до опасни патологии, по-специално заболявания на стомашно-чревния тракт. Драстичната загуба на тегло и нарушаването на правилата за хранене могат да доведат до направят така, че храносмилателната система да не е в състояние да усвои правилно входящата храна. 

5 неща, които ни пречат да отслабнем

Жестоките хранителни ограничения могат да забавят процесите на метаболизма. Малцина знаят, че метаболизма се регулира от броя на калориите, които трябва да постъпват ежедневно в човешкия организъм. А заради прекалено строгата диета процесът на метаболизъм може сериозно да се забави и това състояние може да продължи много по-дълго от самата диета. Неправилният обмен на веществата води до това, че тялото изгаря много по-малко калории на ден, което от своя страна провокира увеличаване на теглото дори при консумация на минимално количество храна. В резултат на бавния метаболизъм, броят на килограмите не само се увеличава, но и започват проблеми със съня. Това се дължи на факта, че хормоните, които въздействат на обмяната на веществата, са пряко свързани с процеса на заспиване. Техните колебания могат да провокират безсъние. 

Твърде бързата загуба на тегло може да доведе и до камъни в жлъчката. Малко хора се интересуват от състоянието на жлъчния си мехур, докато не получат пристъп и остри колики. Те могат да бъде толкова силни, че да ви накарат да се чудите какво се случват. Някои хора дори бъркат коликите с инфаркт. Когато жлъчката функционира нормално, се произвеждат храносмилателни сокове, които помагат за усвояването на мазната храна. Ако количеството консумирана храна е значително намалено, то тялото престава да произвежда соковете, които насърчават храносмилането. В резултат на това могат да възникнат много сериозни проблеми. По-специално, жлъчните пътища са блокирани и се образуват конкременти. В този случай е много важно да потърсите своевременна медицинска помощ. В тежки случаи може да се наложи и операция.

Добре е да знаете също, че независимо от това какъв метод за отслабване използвате, прекалено бързата загуба на тегло не е много устойчива. Причината е в кратковременното ограничаване на приеманите калории. Когато е нужно не само да свалите килограми, но и да задържите постигнатия резултат, трябва да се придържате към правилна и балансирана диета, с която да губите излишните килограми постепенно, в продължение на по-дълъг период от време. 

Вижте какво ще се случи с организма ви, ако всяка сутрин ядете овесена каша

При отслабване е добре да вземете предвид всички препоръки на диетолозите и треньорите, въпреки факта, че действителната загуба на тегло може да се различава от желаните резултати. Повечето експерти препоръчват отслабването с 1-2 кг. на седмица, тъй като този резултат е практичен и стабилен. Важно е хранителният ви режим да е разработен от диетолог и да са отчетени теглото и възрастта ви.  

Здравословното отслабване предполага не само балансирано хранене, но и някои промени, които трябва да внесете в начина си на живот. Ето и няколко правила, с които загубата на килограми няма да се отрази негативно на самочувствието и красотата ви: 

Яжте малки порции по 5-6 пъти дневно. Тази схема предотвратява натрупването на висцерална мазнина. 

Хранете се пълноценно! Храната ви трябва да съдържа белтъци, мазнини и въглехидрати в съотношение 30:20:50. Най-добрият източник на мазнини е океанската риба, ядките и растителното масло, а не беконът и сметаната. Въглехидратите трябва да получавате от зеленчуците, плодовете и пълнозърнестия хляб, а не от бисквитите и сладкишите.

Нито една диета не дава нужния ефект, ако не се движите. Добре е да се научите да прекарвате поне 3 часа дневно на крак. Дори и обикновената разходка ще даде нужния ефект. Така ще изгорите поне 150 калории. 

7 опасни признака, че прекалявате със солта! Грозят ви коварни болести

Забравете за яденето през нощта! Ако си лягате в 23 часа, няма никакъв смисъл да започнете да се ограничавате в храненето след 18 часа. Докато си легнете, ще сте умрели от глад. Добре е последният прием на храна да е 2 часа преди лягане. Ако след това почувствате глад, просто изпийте чаша вода. И никакви газирани напитки и сокчета от магазина! В тях се съдържа страшно много захар, освен това няма да ви дадат чувство на ситост. 

Да спрете със сладките изкушения е много просто! Достатъчно е да престанете да купувате вредна храна. Ако вкъщи нямате никакъв шоколад, едва ли ще скочите до магазина, веднага щом ви се прияде. Вместо сладки изделия, по-добре напълнете хладилника със зеленчуци. 

Наспивайте се добре! Режимът е основа на здравословната загуба на тегло. Хроничното недоспиване оказва пагубно влияние на всички процеси и на първо място - на обмяната на веществата. Хората, които страдат от безсъние, отслабват много по-бавно от тези, които спят по 7-8 часа в денонощието. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай