logo

Д-р Смирнова обяви кои хора не трябва да ядат картофи

Д-р Смирнова обяви кои хора не трябва да ядат картофи

Проктологът и онкологът обяви как този продукт влияе на храносмилането

Картофите присъстват в доста менюта. Те определено са неизменна част от храната, която консумираме. Но оказа се, че освен много ползи те крият и редица опасности.

Не само това – по думите на д-р Елена Смирнова, която е проктолог и онколог, има хора, които за нищо на света не трябва да ядат картофи. Това може да се окаже изключително опасно за здравето им.

„Често ме питат дали картофите могат да се ядат редовно. Могат разбира се. Но не по 5 пъти на ден и не през нощта, тъй като те са с високо калорийно съдържание. 

Безспорно картофите са полезни, тъй като кората им съдържа много фибри, които са незаменими за храносмилането.

Също така, продуктът съдържа много калий (повече от гъби или банани), който е необходим за сърцето. Също фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, цинк, много витамин С (повече от касис) и витамини от групата В,“ поясни медикът.

„Хората с диабет трябва да бъдат по-внимателни с консумацията на картофите. И си струва да запомните: не можете да ядете зелени картофи поради наличието на отрова от соланин в тях“, пояснява д-р Смирнова.

Най-лесният, най-вкусен и здравословен начин за приготвяне на картофи е да печете цели картофи – при това необелени, на огън. 

Тайна рецепта за картофи на фурна, които се топят в устата

„Това запази максимално от витамините им и ще остави калий и повече фибри“, каза лекарят.

Ако се страхувате да не напълнеете заради картофите, то тогава спазвайте размера на сервиране и гответе продукта по подходящ начин. Картофите, сварени в кожите им, имат най-малко калории - 66 kcal.

Как да сварим картофи без вода и тенджера за 10 минути

Ако ги обелите и сварите, получавате 75 ккал. Картофите, изпечени с кората им, ще „дадат“ 80 kcal. Но пържените картофи са почти 200 kcal на 100 грама. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай