Всички знаем колко важна е храната за здравето ни. Разбира се има полезни, но и вредни продукти.
Ката например преди време от jenata.blitz.bg разкрихме няколко опасни храни, които съсипват мозъка ни, а ядем често. Сега обаче ще поговорим за обратното!
Както знаете, има и храни, които при консумация подобряват работата на мозъка. Диетологът д-р Елена Соломатина реши да поговори по-подробно именно за тези вкусотии.
Според експерта Омега-3 има особен ефект върху мозъчната дейност.
„Той защитава нервния импулс, който е необходим за пълното функциониране на човека. Тялото има миелинова изолация, която може да бъде увредена от различни фактори.
Китайски учени: Не пропускайте закуската – опасно е за мозъка!
Това създава определени проблеми, които обикновено не би трябвало да има. В зависимост от това кои връзки са прекъснати възникват различни здравословни проблеми.
Например неправилните сигнали могат да провокират смущения в двигателната или речевата активност. Човек разбира всичко, но когато се опитва да го изрази с думи, нищо не излиза ”, каза лекарят.
Храните, съдържащи наситени мастни киселини, са мазна риба, орехи и ленено масло. Но не само.
Именно заради това д-р Соломатина направи по-подробен и полезен списък на храните, които подобряват мозъчната функция.
Ето кои храни подобряват мозъчната функция:
Витамини от група В
Д-р Соломатина отбеляза, че те се усвояват много добре от организма ни. Някои от тях са много важни за мозъчната функция, например витамин B12.
Съдържа се в животинските продукти – черен дроб, различни видове месо (птиче, телешко, заешко).
Антиоксиданти
Говорим за витамини от група P. Те включват рутин, кверцетин, рефинатроз, полифиноли. Соломатина приписва боровинките, наровете и боровинките на подобни продукти.
Витамин D
Недостигът на тези вещества, според Соломатина, пряко влияе върху появата на психични разстройства: депресия, безпокойство, остри психози, липса на сила.
Витамин D се съдържа в черния дроб на треска, мазната риба и яйцата.
Магнезий
Магнезият помага за облекчаване на нервното напрежение. В резултат на това се подобрява мозъчната дейност, каза диетологът.
Сред храните, богати на витамини, лекарят открои моркови, спанак и месо. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!