Диетологът: Тези 4 продукта подобряват мозъчната функция

Диетологът: Тези 4 продукта подобряват мозъчната функция

Диетоложката д-р Елена Соломатина е категорична, че е изключително важно какво консумираме

Всички знаем колко важна е храната за здравето ни. Разбира се има полезни, но и вредни продукти.

Ката например преди време от jenata.blitz.bg разкрихме няколко опасни храни, които съсипват мозъка ни, а ядем често. Сега обаче ще поговорим за обратното!

Както знаете, има и храни, които при консумация подобряват работата на мозъка. Диетологът д-р Елена Соломатина реши да поговори по-подробно именно за тези вкусотии.

Според експерта Омега-3 има особен ефект върху мозъчната дейност.

„Той защитава нервния импулс, който е необходим за пълното функциониране на човека. Тялото има миелинова изолация, която може да бъде увредена от различни фактори. 

Китайски учени: Не пропускайте закуската – опасно е за мозъка!

Това създава определени проблеми, които обикновено не би трябвало да има. В зависимост от това кои връзки са прекъснати възникват различни здравословни проблеми. 

Например неправилните сигнали могат да провокират смущения в двигателната или речевата активност. Човек разбира всичко, но когато се опитва да го изрази с думи, нищо не излиза ”, каза лекарят.

Храните, съдържащи наситени мастни киселини, са мазна риба, орехи и ленено масло. Но не само.

Именно заради това д-р Соломатина направи по-подробен и полезен списък на храните, които подобряват мозъчната функция.

Ето кои храни подобряват мозъчната функция:

Витамини от група В
Д-р Соломатина отбеляза, че те се усвояват много добре от организма ни. Някои от тях са много важни за мозъчната функция, например витамин B12. 

Съдържа се в животинските продукти – черен дроб, различни видове месо (птиче, телешко, заешко).

Антиоксиданти
Говорим за витамини от група P. Те включват рутин, кверцетин, рефинатроз, полифиноли. Соломатина приписва боровинките, наровете и боровинките на подобни продукти.

Витамин D
Недостигът на тези вещества, според Соломатина, пряко влияе върху появата на психични разстройства: депресия, безпокойство, остри психози, липса на сила. 

Витамин D се съдържа в черния дроб на треска, мазната риба и яйцата.

Магнезий
Магнезият помага за облекчаване на нервното напрежение. В резултат на това се подобрява мозъчната дейност, каза диетологът. 

Сред храните, богати на витамини, лекарят открои моркови, спанак и месо. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай