logo

Всички ядем тези храни, а те разрушават мозъка

Всички ядем тези храни, а те разрушават мозъка

Общопрактикуващият лекар и диетолог д-р Светлана Горяйнова състави „стоп списък“ с опасните продукти

Всички сме чували колко много здравето ни се влияе от това, което ядем. Все пак не случайно има такава поговорка – „Ти си това, което ядеш“.

Ще си кажете – „И какво, ако ям гадости? Малко ще напълнея, но после ще сваля излишните килограми“, други пък може да се оправдаят с това, че веднъж се живее и не трябва да се ограничаваме.

Да, всеки има право на избор и всеки сам решава какво да прави с тялото си и какво да яде.

Но как ще реагирате, ако научите, че има няколко храни, които масово консумираме, а те съсипват не друго, а мозъка ни.

Именно заради това д-р Светлана Горяйнова, която е общопрактикуващ лекар и диетолог, изготви „стоп списък“ с продуктите, които съсипват сивото ни вещество.

„Използването на сол и бързи въглехидрати може да увреди мозъчната функция‘, каза на първо място специалистката.

Според нея неправилно подбраната диета може да има плачевно въздействие върху мозъка и да навреди на психиката.

Така че, според нея, употребата на големи количества наситени мазнини и трансмазнини води до повишаване на лошия холестерол и в резултат на това до намаляване на мозъчната ефективност.

„Също така увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер, неврологични заболявания, увреждане на паметта“, предупреди Горяйнова.

Тя посочи солта за следващия вреден за мозъка продукт.

„Любителите на соленото могат да повишат кръвното налягане, което може да доведе до съдова деструкция, съдов спазъм - и това ограничава притока на кръв към мозъка", каза лекарят.

В допълнение, честата употреба на захар и бързи въглехидрати, според терапевта, повишава нивото на глюкозата и инсулина.

Внимание, ето кои 3 храни са по-опасни и от захарта

„Впоследствие това може да доведе до метаболитен синдром и затлъстяване“, предупреждава Горяйнова.

Сред другите продукти, токсични за мозъка, диетоложката открои риба, която може да съдържа живак. Също така в нейния „стоп списък“ попаднаха и содата и всякакъв вид алкохол

Диетолози посочиха най-вредните напитки

За да се подобри функционирането на основния орган на човешкото тяло, тя съветва да се ядат повече ненаситени мазнини, сложни въглехидрати и да се сведе до минимум консумацията на млечни продукти. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Наполовина е права

Наполовина е права 21.11.2022 5:16

За захарите да, солта е без значение и не е причината за високо кръвно, отричането на всички млечни продукти е глупост. Родопчани живеят по 100 години понеже не ядат кисело мляко, сирене, и кашкавал ли?