Ето как да използват климатика без вреда за здравето

Да, има рискове за самите нас от него, но разбира се има и много ползи

https://jenata.blitz.bg/zdrave/eto-kak-da-izpolzvat-klimatika-bez-vreda-za-zdraveto Jenata.blitz.bg
Ето как да използват климатика без вреда за здравето

Климатиците се превърнаха в неизменна част от живота ни, осигурявайки комфорт в горещите летни дни (а и ни топлят в студените такива). Въпреки това, както отбелязва Маргарита Провоторова, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика CMD на Роспотребнадзор, климатизацията изисква спазване на определени правила, за да се предотвратят отрицателни ефекти върху здравето.

Ето как да се спасим от горещините и без климатик! (СНИМКИ)

Един от основните недостатъци на климатиците е, че те могат да насърчат разпространението на микроорганизми като вируси и спори на плесени. Но това се случва, ако филтрите не се поддържат чисти. 

Освен това сухият въздух, произведен от климатиците, може да причини изсушаване на лигавиците, което увеличава риска от инфекции на дихателните пътища.

Но има, разбира се, и положителни страни. 

Чистият, хладен въздух, осигурен от климатика, намалява риска от излагане на замърсители и алергени, което е особено важно за хора с астма или емфизем. 

Климатикът също помага за предотвратяване на прегряване на тялото, което е критично за хора с нездравословни кръвоносни съдове и сърце.

Всички правим тази грешка с климатика, коства ни много пари

Но хората, страдащи от кожни заболявания, трябва да избягват прякото излагане на студен въздух от климатик, тъй като това може да влоши състоянието им. 

Също така е важно да се обърне внимание на овлажняването на кожата и поддържането на водния баланс на тялото.

Преди да включите климатика, струва си да прецените дали наистина е необходимо; може би ще бъде достатъчно просто да проветрите стаята. Редовната поддръжка и навременното почистване на филтрите ще помогне за предотвратяване на разпространението на микроорганизми и ще поддържа високо качество на въздуха.

Експертите препоръчват да настроите температурата в стаята най-малко 22 градуса, за да сведете до минимум риска от респираторни инфекции и други заболявания, свързани с хипотермия.

Важно е да запомните необходимостта от правилно използване на климатиците и тяхната поддръжка. Когато се спасявате от жегата, трябва да се погрижите не само за непосредствения си комфорт, но и за цялостното си здраве. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай