Свинската мас е изключително ценен продукт, който се използва в много страни. С него могат да се приготвят куп ястия. А някои дори я използват вместо масло за сандвичите си.
Диетолозите и вегетарианците са категорично против употребата на този продукт. Те са намерили достатъчно доказателства, за да поставят под въпрос ползите му и изобщо да не го консумират.
Много хора обаче се нуждаят от него, за да поддържат здравето си и да възстановят силите си в процеса на тежък физически и умствен труд.
Д-р Мясников: Белите продукти са опасни! Не ги яжте!
В животинския организъм мазнините служат като резерв на хранителни вещества. Тъй като свинската мас се състои предимно от мазнини, основните активни вещества в нея са мастните киселини и витамините, които са разтворими в такава среда.
Арахидоновата киселина е една от основните мастни киселини и е изключително необходима на човешкия организъм. Тя активира имунитета. Ето защо комбинацията от свинска мас или сланина с чесън е изключително подходяща за есенно-зимния период.
Също така, арахидоновата киселина се отнася към ненаситените мастни киселини, влиза в състава на клетъчните мембрани и в малки количества е полезна за сърцето и кръвоносните съдове.
Други видове мастни киселини в състава на свинската маса участват в обмена на холестерола, хормоните и помагат за отстраняването на токсините. Свинската мас съдържа по-малко холестерол от маслото и е по-разнообразна на мастни киселини.
Сиренето е опасно, предупреждава диетолог
Продуктът съдържа и много мастноразтворими витамини: A, E, D. В него има достатъчно количество селен, от чийто дефицит страдат много хора, особено бременни жени и спортисти.
Консумацията му може да предотврати появата на кръвни съсиреци. Освен това има благоприятен ефект върху функционирането на сърцето и черния дроб.
Трудно е да качите килограми от едно малко парченце сланина, защото то ви кара да се чувствате сити за дълго време. Така вероятността да преядете е значително по-малка.
В народната медицина свинската мас се използва като болкоуспокояващо средство за ставите.
Ако ставите започнат да болят, свинската мас се смесва с мед в съотношение 2: 1 и се разпределя върху проблемното място. След това то се увива с топла превръзка за цялата нощ. Лекарството премахва болката в ставите и се използва при натъртвания.
Свинската мас се използва и като лек срещу кашлицата. При настинка и кашлица натрийте шията и горната част на гърдите с топла свинска мас.
Всички правим това след ставане, без да знаем колко е опасно за здравето
От нея може да се направи и разтвор: смесете 40 гр. свинска мас с 2 супени лъжици спирт и добавете няколко капки масло от ела. Натрийте шията и горната част на гърдите и се увийте добре с вълнен шал.
Мехлемите от свинска мас се използват за лечение на брадавици, екзема, дразнене и дори за заличаване на белези. Преди употреба обаче е най-добре да се консултирате с лекар.
Свинската мас може да се използва и за козметични процедури. За подобряване на растежа на косата, тя се нанася върху корените. А след процедурата косата започва да расте здрава и бляскава.
Продуктът може да се използва и като овлажняваща маска за лице. През зимата, когато кожата е напукана, нанесете свинска мас върху лицето си за 10 минути, след това избършете остатъците и нанесете овлажняващ крем.
Всички ядем тези неща, но в комбинация са опасни
Използването на свинска мас в храната трябва да бъде ограничено до хора с наднормено тегло и такива, които имат проблеми с жлъчката, която отговаря за смилането на мазните храни. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!