logo

Ето защо не трябва да игнорирате честите нощни пробуждания

Ето защо не трябва да игнорирате честите нощни пробуждания

Неспокойният сън може да бъде сигнал, че тялото изпитва определени усещания и ви предупреждава за проблеми в организма

Всички знаем за ползите от съня и колко важна за здравето е пълноценната нощна почивка.

Понякога обаче се случва така, че се събуждаме посред нощ без особена причина и не можем да заспим дълго време. А при някои хора ситуацията се повтаря редовно.

Защо се случва това? Според китайските лечители в тялото ни има меридиани, на които има специални точки, пътеки за движение на енергията Ци. Те са тясно свързани с часовата система, разделена на 12 части, всяка от които отговаря за различни органи. 

Неспокойният сън може да бъде сигнал, че тялото изпитва определени усещания и ви предупреждава за проблеми в организма.

Според древните китайски вярвания, насън можем да установим връзка с Висша сила, която може да разкаже много за нашия духовен път. Затова, ако всяка нощ се будите по едно и също време, е добре да се замислите. 

Ето какво ще се случи съвсем скоро, ако започнете да спите без възглавница

Редовното пробуждане между 23:00 и 1:00 часа например може да е признак на емоционално разочарование. Според традиционните източни вярвания това е времето, когато жлъчният мехур е активен. Китайската медицина препоръчва положителни мантри и упражнения за прошка.

Събуждането между 1:00 и 3:00 часа пък е знак за гняв. Този меридиан е свързан с черния дроб. Безсънието в този интервал от време е свързано с гняв и излишък на "ян" енергия. За да спите добре, пийте студена вода и опитайте медитация. 

Ако се будите между 3:00 и 5:00 часа, това е знак, че Висша сила се обръща към вас. Този период на нощта е свързан с лекота и чувство на тъга. Ако се събудите по това време, може би Висша сила иска да ви каже нещо. За да заспите отново, опитайте с молитви и дълбоко дишане.  

Пробуждането между 5:00 и 7:00 часа сигнализира за емоционален блокаж. Този период от време е енергийно свързан с дебелото черво. За да заспите, трябва да разтегнете мускулите си или да отидете до тоалетната.

Тези сънища са първия сигнал, че имате някакви здравословни проблеми

Разбира се, причините за неспокойния сън и честото събуждане нощем могат да бъдат много по-банални.

Неподходяща температура

Температурата и качеството на въздуха в спалнята оказват голямо влияние върху качеството на съня. Ако температурата не е подходяща, естествена терморегулация се нарушава.

Изследванията доказват, че е по-добре да спите в прохладна стая. Когато въздухът в спалнята е твърде горещ и сух, дихателните пътища страдат. Това може да е причината за нощното пробуждане.

Температурата през нощта не трябва да надвишава 23° C и да не пада под 16-19° C.

Неудобен матрак

Неподходящият матрак също може да е виновен за лошия ви сън. За комфортна нощна почивка е важно да изберете индивидуално матрак с анатомични свойства.

3 ранни признака, че страдате от разстройство на съня

Правилният избор е ключът към пълното отпускане и възстановяване.

Изобилие от светлина в спалнята

Препоръчително е да спите в пълен мрак. Това е важно за правилното производство на хормона мелатонин, който е отговорен за качествения сън. Ако уличното осветление влиза през прозореца ви, сложете затъмняващи завеси или щори.

Освен това, преди да си легнете, изключете всички електрически уреди, които могат да излъчват светлина. Дори едно известие на смартфона може да събуди човек, който спи леко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай