logo

Как да заменим месото - 3 продукта, които съдържат много протеин

Как да заменим месото - 3 продукта, които съдържат много протеин

Повече от 1,5 милиарда души по света се придържат към вегетарианска диета, а други 5% страдат от непоносимост към лактоза и други животински протеини

Ната Гончар, президент на Асоциацията на диетолозите и здравните треньори (ANKZ), разказва какво да правят вегетарианските спортисти и тези, които са алергични към животински протеини.

Според Института по имунология непоносимостта към определени продукти се наблюдава при 65% от страдащите от алергични заболявания. Алергията към животински протеин най-често се проявява като реакция към млечни продукти и яйца, но има моменти, когато човек не може да яде, включително месо и риба.

Повече от 1,5 милиарда души по света се придържат към вегетарианска диета, а други 5% страдат от непоносимост към лактоза и други животински протеини. Според редица изследвания вегетарианската диета е полезна - намалява риска от развитие на някои видове рак, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване .

Но такава диета има значителен недостатък - липсата на основните източници на протеин (месо, птици, риба, млечни продукти). Животинските протеини са необходими за пълното функциониране на тялото и поддържане на здравето. Ако човек ги откаже поради заболяване или принципи, трябва да се въведе пълна замяна в диетата.

Пълноценното меню и здравословната чиния без животински мазнини са растителни храни с високо съдържание на протеини, сложни въглехидрати, мазнини и фибри. За да компенсирате липсата на протеини, предлагам да добавите няколко храни към диетата, които ще станат алтернатива на месото, рибата, млечните продукти и сирената.

Не е за вярване какво ще се случи с тялото ви, ако ядете фурми 3 седмици

Киноа
Високопротеинова, безглутенова зърнена култура, която съдържа най-малко 14 g протеин на 100 g продукт. Киноата превъзхожда елдата по съдържание на протеини. Той е източник на пълен набор от аминокиселини (съдържа 21 аминокиселини).

Киноата е богата на витамини и минерали:
- манган;
- магнезий;
- фосфор;
- фолат;
- мед;
- желязо;
- витамини от група В;
- омега-3 мастни киселини.

Зърнените култури имат високо съдържание на фибри, които понижават нивата на холестерола в кръвта, премахват токсините от тялото, намаляват апетита и риска от развитие на диабет.

Преди да приготвите киноата, накиснете за 3-4 часа в студена вода и след това изплакнете добре под течаща вода. Накисването на зърнени култури ще предпази от ефектите на фитиновата киселина, която пречи на усвояването на минералите.

Диетолог посочи най-полезното месо за силен имунитет

Тофу
Растителното тофу се прави от пресечено соево мляко. 100 g от продукта съдържат 8 g лесно смилаем протеин и само 70 kcal. Тофуто е източник на растителни протеини, желязо, аминокиселини, калций и омега-3 мастни киселини. Освен това е пълноценен заместител на рибата и морските дарове, тъй като соята не им отстъпва по съдържание на мастни киселини.

И така, парче сирене ще осигури на тялото незаменимата аминокиселина лизин, която има важни свойства:
- предпазва тялото от вируси;
- има противовъзпалителен ефект;
- предпазва от развитие на патология на сърцето и кръвоносните съдове;
- участващи в протеиновия синтез.

Липсата на лизин често причинява загуба на коса, загуба на тегло, репродуктивна дисфункция.

Тофуто е универсална основа за много ястия: омлети, сандвичи с пълнозърнест хляб, гювечи, тофини, салати, десертни коктейли.

Нахут
Това е зеленчуков заместител на месото. Балансираният състав на нахута е впечатляващ. Първо, съдържа почти 30 g протеин, който не е по-нисък по свойства от протеина на пилешките яйца. На второ място, нахутът е източник на фибри, витамини и минерали, включително бета-каротин, цинк, магнезий, желязо и фосфор, както и растителни мазнини.

Грахът е много питателен благодарение на фибрите и добре засища глада, насищайки тялото с хранителни вещества. Нахутът е подходящ за гарнитура, салати и за приготвяне на хумус. За повече информация как е полезен този продукт, прочетете материала на линка. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Повърхностна

Повърхностна 20.09.2022 22:03

статия. Киноата и Нахута са прекрасни продукти, с безкрайно разнообразие за приготвяне на храни. Соята е нещо не много добро, поради това че в световен мащаб е генномодифициран продукт.