logo

Колко вода да пием през лятото

Колко вода да пием през лятото

Лекарите отговориха на най-важния въпрос

Жегата най-накрая дойде и у нас, а според синоптиците до края на този месец и в началото на следващия, ще се радваме на много слънчево време и наистина високи температури.

9 безопасни храни, които спокойно може да похапвате през нощта

Според метеорологичните прогнози горещините ще продължават в близките десетина дни, а това пък от своя страна може да крие много опасности за здравето.

Как да се предпазите от слънчев удар и колко вода трябва да пиете през лятото казват лекарите.

Според повечето лекари средно трябва да пием между 8-10 чаши дневно в зависимост от теглото ни, но не трябва да забравяме, че през лятото се потим повече от обикновено.

Докато се потим всъщност организмът ни губи важни соли и микроелементи, които е добре да запълним. Не забравяйте да приемате и повече витамини.

Хората с хронични заболявания са по-застрашени от дехидратация, защото са по-малко подвижни. Ако не приемат необходимото количество течност дневно, това може да доведе до неправилно функциониране на вътрешните органи.

Спортувайте сутрин или вечер, избирайте по възможност сенчести места, избягвайте пряка слънчева светлина. Не се занимавайте с активни спортове при температури над 25 ° C.

Колко вода трябва да пиете дневно

Националната здравна служба на САЩ препоръчва пиенето на 1,2 литра вода дневно, но много лекари смятат, че това е минималният прием. При горещо време той трябва да се увеличи до 3 литра. Ако вие трудно да пиете много вода, може да пиене плодови напитки и лимонади, добавяйки повече лед.

Освен това лекарите препоръчват да хапвате повече плодове и зеленчуци, именно заради по-високото им съдържание на вода.

Кафето и алкохолът пък са истински бич през лятото, защото допринасят за дехидратацията, важно е да внимавате с тях през жегите.

Добре е да запомните, че децата се дехидратират много по-лесно от възрастните, защото кожата им е много по-тънка. Те трябва да консумират постоянно вода и да избягват пряката слънчева светлина./ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай