logo

9 безопасни храни, които спокойно може да похапвате през нощта

9 безопасни храни, които спокойно може да похапвате през нощта

За някои хора нощното хранене е кошмар, който те преследва цял живот, а за други – неизчерпаем източник на шеги. Можете да направите този процес напълно обикновен и безвреден, ако замените поничките и мазните колбаси с нещо полезно като сирене или пуканки например.


 

Ето кратък списък на продуктите, които са идеални за среднощно похапване.

 

Сирене

Учените от Харвард предупреждават, че преяждането може да се отрази на съня ви по същия начин, както и гладът. Затова и съветват да се насочите към леки храни, ако случайно ви се дояде нещо посред нощ. Например няколко парченца сирене, което съдържа достатъчно наситен аромат, за да удовлетвори вкусовите ви рецептори и няма да донесе тежест в стомаха.

 

Кисело мляко

Диетолозите смятат, че гръцкият йогурт е идеален за нощно похапване, тъй като съдържа малко мазнини и много белтъци. Според изследователите, протеинът, който се съдържа в него, не просто дава усещане за ситост дълго време, но и помага на тялото да изгори повече калории през деня.

 

Крекери

Става дума за пълнозърнени крекери, които може да похапвате, без да се притеснявате дали после ще можете да заспите и ще се отразят ли на фигурата ви. В състава им преобладават т.нар. бавни въглехидрати, способни да ви държат сити дълго време.

 

Пуканки

Специалистът Ерика Канал предлага на любителите на закуски нощно време да изядат чашка пуканки без масло и сол. Подобна закуска по никакъв начин няма да се отрази на фигурата. За да придадете вкус на закуската си, Ерика предлага да прибавите малко черен пипер или чесън на прах.

 

Яйце

Твърдо свареното яйце съдържа 75 ккал, но отлично се справя с глада. Според Ерика Канал, с подобна закуска ще забравите за глада до сутринта, а талията ви няма да се сдобие с нито един излишен сантиметър.

 

Зеленчуци

Ако знаете, че задължително ще се събудите през нощта, за да хапнете нещо, но разбирате, че няма да се заситите само с един продукт, може преди лягане да си сложите на нощното шкафче нещо здравословно, например салата. За предпочитане е тя да е направена от зелени зеленчуци, тъй като те съдържат сложни въглехидрати, които ще ви осигурят чувство на ситост до сутринта.

 

Ябълково пюре с канела

Съветът на специалиста по здравословно хранене Карън Борсари към онези, които нощем обичат да похапват сладко, е да си приготвят ябълково пюре с канела. В него могат да прибавят и шепа стафиди. Подобно изкушение не просто ще ви откаже от поничките и всички други тестени храни, но и ще намали нивото на орексина, който ви кара да се будите нощем от глад.

 

Чаша сок от вишни

Става въпрос само за натурален, пресен сок от вишни. Може да не ви донесе особено чувство на ситост, но изследванията са показали, че такъв сок влияе благоприятно на качеството на съня, правейки го по-дълбок и продължителен.

 

Банан

Въпреки че този плод се усвоява от организма бързо, едва ли ще се събудите от глад втори път през нощта. Работата е там, че бананът съдържа големи количества калий и магнезий, който, според проучванията, допринася за сънливост.

 

Коментирай