logo

Лекар бие тревога: Този плод чудо може да ви убие

Лекар бие тревога: Този плод чудо може да ви убие

Популярният диетичен цитрус може лесно да ви вкара в болница, алармира специалистът

За ползите от грейпфрута в общността на отслабващите се носят легендарни. Твърди се, че този цитрус е в състояние да изгаря мазнините, ускорявайки процеса на сваляне на излишните килограми.

Тропическият плод е богат на витамин С и антиоксиданти и всички, които искат да укрепят здравето си, започват да го консумират в огромни количества. Без да подозират, че този той може да причини сериозни щети на организма им. И дори да ги убие. 

Наскоро руският диетолог и гастроентеролог Магомедтагир Ибрагимов разкри какви вреди може да нанесе консумацията на този плод на организма, алармирайки, че той може да бъде смъртоносно опасен.

Ето какво ще се случи, ако не ядете плодове

На първо място, специалистът развенчава мита, че цитрусът гори мазнините. Той предполага, че въпросният "ефект чудо" се дължи на голямото количество вода, съдържаща се в плода. Според него именно поради излишната течност след консумацията на грейпфрут възниква усещане за ситост.

Ако изядете прекалено много грейпфрути, можете да попаднете в болница или дори да умрете, предупреждава диетологът.

"Грейпфрутът съдържа химически вещества, които могат да си взаимодействат с определени лекарства и да ги направи по-мощни", отбелязва той.

Специалистът добавя, че страничните ефекти от преяждане с този цитрус могат да включват остра бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, вътрешно кървене и дори внезапна смърт.  

Дори не подозирате колко опасни за здравето могат да бъдат цитрусовите плодове!

Терапевтът казва още, че грейпфрутът може да бъде особено опасен за определена категория пациенти, тъй като плодът дразни лигавицата и в резултат на това значително усложнява лечението на възпалителни заболявания.

По думите му, химичните вещества в плода оказват влияние на ензимите в червата, които обикновено намаляват ефектите на лекарствата върху организма. В резултат на това дозата на някои лекарства може да се увеличи значително. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

йокин

йокин 25.02.2022 20:06

Кви,цитруси,кви 5лв.ТОЛЬКО,ВОДКА+СЕЛЬОДКА.АДАНАНМУ.