Лукът може да бъде много вреден, ето защо

Лукът може да бъде много вреден, ето защо

Не спазвате ли някои много прости правила, може да си навлечете куп здравословни проблеми

Още от деца са ни научили, че консумацията на лук е изключително полезна, особено по време на епидемии. И този факт е безспорен!

Лукът е наистина много полезен, тъй като съдържа огромно количество витамини, флавоноиди, както и сяра, флуор, желязо, магнезий и други полезни елементи. Той помага при първите признаци на настинка, укрепва имунната система и пречиства кръвта.

От jenata.blitz.bg не смятаме да оспорваме здравословните ползи на лука, а и едва ли някой би се осмелил. Въпреки това дори този чудотворен зеленчук може да бъде опасен за хората. И днес ще ви разкрием как и защо.

Лукът има едно прекрасно свойство - да абсорбира всички вредни вещества и бактерии наоколо.

Ще ви разкажем една история, споделена от санитарка в болница. В инфекциозното отделение лежал мъж с пневмония, чието състояние било доста тежко. Съпругата му била много грижовна и непрекъснато търсела различни начини, за да облекчи състоянието му.

Ежедневната консумация на тези продукти вреди на здравето

Един ден тя донесла лук, разрязала го и го сложила на нощното шкафче до леглото на съпруга си. След дълги дискусии с лекарите и персонала най-накрая й било позволено да го остави там цялата нощ.

На сутринта лукът бил черен заради всички микроби, които бил погълнал. Зеленчукът на практика изгнил, но пациентът се чувствал много по-добре!

Тази история звучи малко като шаманизъм, но лукът е спасявал хората от болести още през Средновековието.

По принцип способността му да се абсорбират бактерии от външния свят е много полезна, но има и обратна страна, която може да го превърне в огромна опасност.

Ако обелите глава лук и я оставите за известно време, тя ще абсорбира цялата мръсотия и микроби, които са наоколо. На пръв поглед в това няма никакъв проблем, стига да не смятате да я ядете. Направите ли го, всички абсорбирани елементи ще попаднат в организма ви и ще ви донесат много проблеми, особено с червата.

През лятото хората често страдат от натравяне и обикновено го приписват на майонезата. Виновникът обаче се оказва лукът, който е абсорбирал твърде много бактерии.

Чудеса със здравето ще се случат, ако добавите тези неща в чая и кафето

Ако говорим за това какъв вид лук не трябва да се консумира, веднага трябва да си спомним за пържения и маринован зеленчук.

При пържене лукът губи всичките си полезни свойства и се насища с канцерогени. Маринованият лук не е по-добър, защото под въздействието на оцета става прекалено пикантен и след това се отразява зле на работата на стомаха.

Най-добре е лукът да се пече. Само така той ще запази полезните си свойства!

В допълнение, лукът има едно много неприятно свойство - да дразни стомашната лигавица, повишавайки киселинността. И ако го използвате постоянно и в големи количества, може да се сдобиете със сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт. Точно по тази причина зеленчукът е противопоказен за хора с гастрит и язва.

Също така не трябва да ядете лук, ако имате колит и заболявания на дванадесетопръстника. С повишено внимание той трябва да се да се консумира и от хора със заболявания на бъбреците, черния дроб и сърцето. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай