Ежедневната консумация на тези продукти вреди на здравето

Ежедневната консумация на тези продукти вреди на здравето

Отказът от тях може да бъде доста труден, но в името на здравето някои от тях все пак трябва да бъдат зачеркнати от списъка за пазаруване

В интернет непрекъснато се появяват списъци с продукти, които са вредни за здравето. Те са изключително опасни и е добре да избягвате консумацията им, съветват знайни и незнайни експерти. 

Четейки препоръките им, често забравяме много важен, ако не и решаващ нюанс: всичко е полезно, но в умерени количества!

Консумацията на всеки продукт в големи количества може да повлияе неблагоприятно на здравето. Дори еднообразното хранене може да навреди на общото състояние, да наруши баланса на хранителните вещества и в крайна сметка да увеличи чувствителността на организма към една или друга храна. 

Само ако се храните разнообразно и балансирано, автоматично намалявате риска от дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества и поддържате метаболизма си в добра форма.

Отказът от любими храни може да бъде доста труден, но в името на здравето някои от тях все пак трябва да бъдат зачеркнати от списъка за пазаруване.

Как да заменим месото - 3 продукта, които съдържат много протеин

Ето към кои продукти не трябва да привиквате и да ги превръщате в guilty pleasure, ако държите на здравето си: 

Кръстоцветни зеленчуци 

Никой не оспорва факта, че богатите на антиоксиданти и хранителни вещества зеленчуци като карфиол и броколи трябва да присъстват в менюто ви, но е научно доказано, че прекомерната консумация на кръстоцветни може да причини хипотиреоидизъм - дефицит на хормони на щитовидната жлеза.

Ако не можете да си представите живота си без зеле, опитайте първо да го запържите леко в тиган или да го приготвите с друго ястие. Това минимизира способността му да увеличава размера на щитовидната жлеза.

Риба тон

Рибата тон е богата на живак, затова и прекомерната й консумация може да доведе до натрупване на голямо количество от това вещество в организма и да повлияе неблагоприятно на развитието на децата, здравето на бременните и да провокира инфаркт при възрастните.

Експертите съветват да се консумират по-леките варианти на тази риба и да не се сервира на масата повече от веднъж седмично.

И да, определено не си струва да се отказвате окончателно от нея, тъй като тя е изключително богата на протеини. Когато се консумира рядко и в умерени количества, този продукт ще се превърне в питателна добавка към всеки обяд или вечеря.

Плодови смутита

През последните години хората, които се хранят здравословно, и тези, които търсят алтернатива на напитките с кафе, намериха спасение в плодовите смутита. Пиеш, ставаш по-здрав и най-важното -  не дебелееш! Това обаче не е съвсем вярно.

Тези неща съсипват имунитета, откажете се от тях!

Разбира се, разликата между парче торта и парче плод е очевидна, но всяко плодово смути е с високо съдържание на захар и едва ли ще бъде здравословен заместител на балансираната вечеря.

Ако вече сте свикнали с ежедневния си прием на ягодов полудесерт, ви съветваме да замените плодовата версия на смутито със зеленчукова. Така значително ще намалите количеството консумирана захар на ден.

Сушени плодове

Сушените плодове са перфектната закуска преди тренировка, която бързо и ефективно зарежда с енергия както за кардио, така и за вдигане на тежести. Във всеки друг случай обаче е важно да се вземе предвид факта, че всички сушени плодове (фурми, смокини, кайсии, манго, горски плодове и др.) съдържат много повече захар, отколкото пресните им събратя.

Въпреки факта, че сушените плодове често се появяват до всичко, свързано с отслабването, те могат да анулират всичките ви усилия в битката с излишните килограми. Затова трябва че бъдете много внимателни с консумацията ум, не повече от ¼ чаша, два пъти седмично! Приемете това като правило и всичко с теглото ви ще бъде наред! 

Мюсли и зърнени храни

Трудно е да се намери дори една опаковка зърнени храни, която да не съдържа никаква форма на захар. Често ги ядем с мляко за закуска и бързо свикваме с тях, забравяйки, че подобна смес е тежко изпитание за стомаха.

Разкриха опасността от пилешко месо от супермаркетите

Знаете ли как зърнените култури придобиват формата, под която сте свикнали да ги виждате? Чак след многоетапна обработка те стават на люспи, като по време на този процес често губят лъвския дял от полезните си хранителни вещества.

Така всеки ден на закуска се наслаждавате на порция преработени и безполезни въглехидрати, а това далеч не е здравословен начин на живот!

Консервирани домати и доматено пюре

Основният проблем на всички консервирани храни е, че кутийката, в който се съхранява продуктът, може да остави остатъци от смолисти вещества, които съдържат синтетичния естроген Бисфенол А. Учените отдавна са установили ролята му в развитието на много заболявания - от проблеми с репродуктивната система до сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Самите домати са известни с високата си киселинност, а това е чудесно условие бисфенолът да проникне в храната. 

Оризови крекери и хрупкав хляб

Любителите на леките закуски ги обожават, но, за съжаление, хрупкавите хлебчета и крекери не са от храните, които могат да се консумират в големи количества без никакви последствия.

В края на краищата, всъщност това не е нищо повече от обикновен рафиниран въглехидрат, поръсен със сол и подправки. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай