Невролог: Тези храни повишават тревожността, забравете за тях!

Консумацията им само влошава положението

https://jenata.blitz.bg/zdrave/nevrolog-tezi-hrani-povishavat-trevozhnostta-zabravete-za-tyah Jenata.blitz.bg
Невролог: Тези храни повишават тревожността, забравете за тях!

Когато се чувстват стресирани, много хора се обръщат към нездравословната храна. Може би малко шоколад за ободряване в средата на следобеда или поничка на път за вкъщи ще поправи нещата.

Оказва се обаче, че по този начин само влошават положението! 

Консумацията на определени храни може да повлияе на нивата на тревожност. До този извод са достигнали експерти от университета Колорадо в Боулдър, пише Metro.

7 храни с изненадващи ползи за здравето

Провеждайки тестове върху мишки, специалистите са открили, че диетата с високо съдържание на мазнини унищожава полезните бактерии в червата на животните и увеличава производството на предизвикващи безпокойство химикали в мозъка.

В допълнение, три гена, свързани с производството на "хормона на щастието" серотонин, са били по-активни в групата с високо съдържание на мазнини. 

Неврологът д-р Кристофър Лоури отбелязва, че връзката между диетата с високо съдържание на мазнини и тревожността е трудна за обяснение. Възможна причина за тревога на фона на такава диета е фактът, че нездравословният микробиом разрушава чревната лигавица.

Терапевт изброи храните, които не трябва да се консумират вечер

Това, по думите му, може да позволи на бактериите да навлязат в кръвта и в крайна сметка да попадна в мозъка през блуждаещи нерв.

Специалистът добавя, че не всички мазнини са лоши. Някои проучвания показват, че "добрите" мазнини могат да неутрализират влиянието на лошите и да намалят тревожността.

Лоури припомня, че здравословните мазнини в рибата (пъстърва, сардини, херинга, сьомга), зехтина, яйцата, ядките и семената (бадеми, бразилски орехи, кашу, орехи, семена от чиа, сусам и тиквени семки) имат противовъзпалителни действия. Освен това са полезни за мозъка. /jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай