logo

Обичате да спите по корем? А знаете ли колко опасна за здравето ви може да бъде тази поза?

Обичате да спите по корем? А знаете ли колко опасна за здравето ви може да бъде тази поза?

Докато спи, човек възстановява силите си и си почива. Позата, в която спите, е от голямо значение за качествения сън.

Оказва се, че съществуват доста опасни пози, от които трябва да се откажете завинаги, ако искате да не си докарате куп здравословни проблеми.

Поза зародиш

Скорошно научно изследване потвърждава, че тази позиция е много опасна. Спането с присвити към гърдите колене става причина за поява на болки в гърба и рамената. Подобна позиция на тялото предизвиква по-голямо напрежение върху ставите. Хората, които спят в поза ембрион, се сблъскват с проблеми с дишането, а мозъкът им не получава достатъчно количество кислород.

По корем

Именно тази поза лекарите смятат за най-вредна за здравето. Спането по корем вреди на гръбначния стълб и напряга мускулите на врата. Избирайки тази поза, се подгответе за скованост, болки в рамената и нарушаване на кръвообръщението. След като станете от сън, може да имате силно главоболие и унилост. Лицевите тъкани не получават достатъчно кислород, в резултат на което на сутринта сте с торбички под очите.

При възрастните хора спането по корем може да доведе до инсулт или инфаркт. В такова положение белите дробове не могат да функционират нормално, а работата на вътрешните органи се променя в лоша посока.

Спане на една страна

Британски учени твърдят, че спането на дясната страна е много вредно за здравето. Тази поза води до проблеми с храносмилането. Като аргументи специалистите посочват, че от дясната страна са разположени жлъчният мехур и черния дроб.

Спането на лявата страна помага за изхвърляне на токсините от тялото. Тази поза подобрява работата на сърцето, сваля напрежението на мускулите на врата, подобрява функционирането на лимфната система. Особено полезно е спането на лявата страна за бременните жени, защото гарантира оптимално кръвоснабдяване на плода.

„Морска звезда”

Много хора обичат да спят с разперени настрани ръце. Специалист невролог от клиника в Бирмингам обаче твърди, че това положение предизвиква хъркане и води до дискомфорт, неприятна болка.

За да бъде сънят ви здрав и пълноценен, е много важно да изберете правилното положение на тялото. Най-оптималният вариант е спането по гръб, както и на лявата страна. Спането по гръб натоварва равномерно сърцето и отпуска всички мускули.

Коментирай

syn4o

syn4o 29.05.2018 15:13

po-dobre da ne spim. to se okaza vredno otvsjakyde