logo

Тези 5 неща могат да ви докарат рак, внимавайте

Тези 5 неща могат да ви докарат рак, внимавайте

Експерти разкриха кои навици могат да съсипят здравето ви

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона нови случая на рак, за 8 милиона души тази диагноза става фатална. 

Тези 3 продукта крадат красотата ни, предизвикват бръчки и тъмни кръгове под очите

Някога се смяташе, че злокачественият тумор може да се получи само по наследство или чрез работа в опасна индустрия. Днес на преден план излизат други рискови фактори. 

Специалисти разкриха някои вредни навици, които са се вкоренили в ежедневието на почти всеки, но могат да ни докарат именно такова опасно заболяване. 

 Дълго време генетичните фактори, физическите, химичните и биологичните канцерогени 1 се смятаха за основните причини за развитието на онкологично заболяване. Но вече има нови виновници за това.

Според доклад на СЗО 2 други рискови фактора излизат на преден план. Голям принос за увеличаването на заболеваемостта от онкология има нездравословният начин на живот на човек - почти 30% от случаите на рак са свързани с увеличаване на индекса на телесна маса, недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюн и употребата на алкохол.

Наднормено тегло

В мрежата има куп сайтове, в които може да проверите колко е индекса ви на телесна мазнина. Ако цифрата е далеч над 30, то всеки орган ще се увеличи. Средно около 30% от раковите заболявания на дебелото черво, гърдата, ендометриума, бъбреците и хранопровода са свързани с висок ИТМ на пациента.

Недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци е опасна преди всичко, защото тялото ви няма да получи достатъчно фибри. А именно те подпомагат движението на храната през храносмилателния тракт. Нищо чудно, че ракът на дебелото черво се среща в развитите страни много по-често, отколкото в развиващите се, тъй като диетата в повечето проспериращи региони е изключително богата на животински протеини. Например средният американец яде малко над килограм червено месо на седмица. 

Пасивен начин на живот

Липсата на физическа активност може не само да причини наддаване на тегло, но и да се превърне в рисков фактор. Когато човек не се движи, това води до застой на течности в тялото и в резултат на това лошо храносмилане. Мащабни проучвания, проведени в Швеция, показват, че ракът на ендометриума и ракът на гърдата се срещат при заседнали жени 2,4 пъти по-често от активните жени. Доказано е също, че ниската активност води до 8% увеличение на риска от развитие на рак на дебелото черво. 

Пушене

Това е един от най-лошите навици, който води до развитието на рак. Употребата на тютюн е един от най-важните фактори за развитието на рак. 9 от 10 случая на рак на белия дроб при мъжете и 7 от 10 при жените се дължат на тютюнопушене. Освен това този вреден навик е причина за около една трета от всички възникващи ракови тумори.

Алкохол

Три четвърти от раковите заболявания на хранопровода и половината от раковите заболявания на устата, фаринкса и ларинкса се дължат на злоупотреба с алкохол. Съществува връзка между количеството алкохол и неговия канцерогенен ефект.

Установена е и връзка между консумацията на алкохол и появата на рак на черния дроб, гърдата, стомаха, панкреаса и дебелото черво. Алкохолът е особено опасен за жените, защото пречи на черния дроб да дезактивира естрогените.jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай