logo

Това е идеалната диета за качествен сън

Това е идеалната диета за качествен сън

Американски учени са категорични, че между храненето и качеството на съня има връзка

Качеството на съня зависи до голяма степен от храненето. До този извод са стигнали американски лекари след анализ на куп научни публикации за ефекта на различните диети върху съня, съобщава Daily Mail.

Резултатите от анализа им бяха поместени на страниците на медицинското списание Annual Review of Nutrition.

"Открихме връзка между диета, богата на плодове и зеленчуци, както и бобови растения и пълнозърнест черен хляб, и по-добро качество на съня", казва един от авторите на изследването, диетологът от Колумбийския университет Мари-Пиер Сейнт Ондж.  

Задължително сложете тези растения в дома си за добро здраве и сън

Добрият сън се насърчава от съдържащия се в тези продукти хормон мелатонин, който регулира ритмите на сън и бодърстване, и аминокиселината триптофан, която е необходима на организма за синтезиране на мелатонина.

Освен това, по думите на диетоложката, данните сочат, че консумацията на бобови растения с високо съдържание на фибри, като леща или нахут, води до повишение на ефективността на съня. С други думи, хората, които ги ядат, заспиват по-бързо. 

"Когато се събудя и си помисля: "Това беше изключително добър сън", се опитвам да си спомня какво съм направила, за да го постигна. Често обръщаме внимание само на лошия сън, но по-позитивният подход също може да бъде от полза", казва Мари-Пиер Сейнт Ондж. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Д-р Тианхуй

Д-р Тианхуй 18.05.2022 4:21

Диетолога от колумбийския университет е открил америка, след като е пърдял позитивно и се е смеел на яките залпове, и е проветрявал, за по чист въздух, и оттук по добрия сън.