Съществуват стотици, ако не и хиляди методи за приготвяне на чай и то само в Китай. Изпробвано е всичко - от обичайното варене на сухи листа до получаването на чаен екстракт, който моментално се разтваря във вода.
За да се стигне до най-рационалния, който се използва по цял свят и най-добре разкрива вкуса и аромата на чаените листа.
И ако си мислите, че приготвянето на чай е лесна работа - дълбоко грешите. Оказва се, че много лесно можем да го превърнем от полезна напитка в истинска отрова! Поне така твърдят експерти от германския Федерален институт за оценка на риска.
Диетолози бият аларма, никога не яжте тези храни
По думите им, трябва да сме много внимателни с водата, с която заливаме чая си.
Специалистите съветват преди да пристъпим към приготвянето му, много внимателно да проучим информацията на опаковката.
Повечето производители препоръчват чаените листа или билки да се заливат с вряла вода. Това правило трябва да се спазва във всеки случай, независимо от цената на продукта.
Лекар разкри какво са яли хората, победили рака в последен стадий
Дори в най-скъпия чай може да има бактерии, дрожди и плесени, защото това все пак е натурален продукт. В най-лошия случай той може да съдържа патогени като салмонела например.
За да избегне навлизането на опасните микроби в тялото, напитката трябва да се запари с вряла вода и да се остави за 5 минути.
Експертите добавят, че чай, чиято настройката е престояла няколко часа, не трябва да се пие, защото в него могат да се активизират оживелите плесенни спори. Ако повечето микроби умират при варене, спорите оцеляват и могат да покълнат в топлата вода.
Приятелка ми сподели за вълшебните свойства на тази подправка! Опитах и...
Учените предупреждават още, че приготвянето на чай с вода от диспенсър също е много опасно. Водата в такива устройства се затопля до 85 градуса. Температурата обаче не е достатъчна, за да убие микробите. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!