Внимание: Този полезен навик може да ви убие!

Внимание: Този полезен навик може да ви убие!

Той може да доведе до проблеми с паметта, затлъстяване и рак

Много хора се стремят да водят здравословен начин на живот, да се приучат към куп полезни навици, да спортуват и т.н. Но, както се оказва, това трябва да се прави умерено.

Лекарите казват, че има един на пръв поглед полезен навик, който може да предизвика рак, затлъстяване или загуба на паметта. Става дума за замяната на захарта с подсладители. 

Забелязвате ли, че в магазините все по-лесно могат да се открият продукти с подсладители? Ако по-рано те се предлагаха само в отделите за диабетици и където се продават нискокалорични газирани напитки, сега има цели магазини, специализирани само в продажбата на такива продукти.

Оказва се обаче, че тези толкова привлекателни нискокалорични продукти може да не са толкова безобидни.

Всички ядем тези храни, а те разрушават мозъка

Учени от от Университета на Южна Калифорния са установили, че консумацията на твърде много подсладители в подрастваща възраст, може да доведе до сериозни проблеми в зряла възраст.

По време на експеримента си специалистите са давали на плъхове в подрастваща възраст захарин и стевия. Оказало се е, че подсладителите са провокирали дълготрайно увреждане на паметта при животните. В областите на мозъка, които отговарят за тази когнитивна функция, специалистите са открити промени.

Също така учените са установили, че нискокалоричните подсладители могат да повлияят на метаболизма, което да доведе до диабет и други заболявания.

В червата на опитните мишки процесите, свързани с преработката на глюкозата, са се променили. И накрая, рецепторите на езика, отговорни за разпознаването на сладкото, са станали по-малко. 

Преди да купите продукт с подсладител, внимателно проучете състава.

Ето няколко вида добавки, които могат да навредят на вашето здраве: 

Аспартамът е един от първите изобретени синтетични подсладители и щедро се слага в нискокалоричните напитки.

Никога не комбинирайте тези храни, ще съжалявате жестоко!

Не слагайте аспартам в горещи ястия (или например в чай ​​или кафе). Според някои изследвания, ако постоянно консумирате храни с аспартам, рискът от развитие на рак на черния дроб и белите дробове, както и увреждане на мозъка, се увеличава.

Калиевият ацесулфам е любим подсладител на производителите на газирани напитки, който се счита за канцероген.

Захаринът е синтетичен подсладител, който не се усвоява от организма. При постоянна употреба увеличава риска от рак и провокира синдром на неспокойните крака.

Цикламатът е много опасен подсладител, който е забранен в редица страни. Не е подходящ за хора с бъбречни заболявания, бременни и кърмещи жени. Лекарите казват, че провокира бъбречна недостатъчност.

Ксилитолът е много сладък и калоричен колкото захарта. Той причинява метаболитен срив. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай