Всички си хапваме тези неща, но ни грози нещо страшно, ако...

Всички си хапваме тези неща, но ни грози нещо страшно, ако...

В следващите редове ще ви кажем чий срок на годност трябва да поглеждате задължително в магазина

Обзалагаме се, че тичате в магазина след тежък работен ден и изпускате да гледате обстойно повече от етикетите на продуктите, които се готвите да вземете.

В най-добрия случай бихте погледнали срока на годност на млякото, но не и на спагетите или бутилираната вода. Знаете ли обаче, че водата с изтекъл срок на годност може да нанесе повече щети на тялото ви отколкото разваленото мляко?

От jenata.blitz.bg вече ви разкрихме кой е списъкът на лекарите с тревожни симптоми, при наличието на които може да страдате от смъртоносна болест. Споделихме ви и каква е тайната на красотата на арабските жени. Тяхната тайна е много по-просто отколкото предполагате.

В следващите редове ще ви кажем чий срок на годност трябва да поглеждате задължително в магазина, въпреки че обикновено не мислите, че е важно да се интересувате точно от това.

Вода

Сигурно някои от вас ще се изсмеят, но водата също има срок на годност. Той е изписан на етикета на бутилката. Това е много важно за течността, намираща се в пластмасова опаковка. С течение на времето пластмасата освобождава химикали, които са вредни за здравето.

„Добре е да купувате вода в стъклени бутилки”, казва ендокринологът Наталия Зубарева.

Шоколад

Рядко обръщаме внимание на друго освен на цвета на шоколада и на това с какво е. Свикнали сме да не обръщаме внимание на срока му на годност. Знаете ли обаче, че след време шоколадът започва да освобождава канцерогени, които провокират развитието на злокачествени тумори и артрит?

Пармезан

Смята се, че твърдите сирена могат да се консумират почти цял живот. Това обаче не е така. Естествено, че може да съхранявате твърдо сирене в хладилника или дори във фризера, но веднъж изваден от там, то трябва да бъде консумиран веднага.

Тестени изделия

Любимото ястие на италианците също има срок на годност. Ще бъде трудно да се отровим с тях естествено, но консумацията им, когато вече не са годни, може да навреди на тялото ни.

Яйца

Повечето яйца остават пресни около месец след изтичането на срока на годност, ако се съхраняват в хладилник. Как да познаете обаче дали едно яйце е прясно – потопете го в чаша с вода, Ако то потъне на дъното, значи е подходящо за консумация, ако обаче изплува – изхвърлете го незабавно./jenata.blitz.bg