logo

За нищо на света не яжте такова месо! Опасно е

За нищо на света не яжте такова месо! Опасно е

Оказа се, че мръвките крият доста рискове за здравето

Всички (може би без вегетарианците) обичаме да си похапваме месце. Съгласете се, че няма нищо по-вкусно от добра манджа с мръвка – каквато и да е тя. 

Но замисляли ли сте се какви опасности, може да се крият в на пръв поглед безобидните меса? Е, преди време от jenata.blitz.bg споделихме невероятни новини за пилешкото месо, които разкриха кака да изчистим тези мръвки от всичките антибиотици и токсини, с които са наблъскани. Редом с това стана ясно, че пилешките гърди, които имат бели ивици, са много опасни.

Сега обаче от jenata.blitz.bg попаднахме на доста притеснителна информация. Според нея в никакъв случай не трябва да ядем от дадено месо, ако то „отговаря“ на някои от изброените критерии.

Яденето на въпросните мръвки е изключително опасно за здравето. Заболяванията, които провокират тези меса, са доста многобройни, макар и често подобни по симптоми. 

Похапването на развалено месо е изключително опасно, защото в него може да са се „приютили“ всевъзможни бактерии и паразити. 

Ето как да разберете, че въпросното месо е развалено:

Червено месо: говеждо, свинско, телешко
Разваленото месо винаги излъчва характерна миризма, която не може да бъде объркана с нищо. В този случай е важно да не го „пъхате“ в носа си, а да сложите ръка върху разваления продукт и след са подушите пръстите си. Това трябва да се направи, за да се предпазите от бактерии, които иначе директно ще навлязат в носната лигавица.

Ако месото залежава в хладилника повече от пет дни, не се колебайте да го изхвърлите. Замразете го, ако няма да го готвите в следващите дни, за да не се развали в противен случаи то отива на боклука.

Ако по месото са се развили опасни гъбички, то мръвката ще има зеленикав оттенък и цвят наподобяващ дъга. Това е ясен знак, че бактериите са унищожили мазнините в месото. Освен това разваленото червено месо също променя текстурата си - става лепкаво на пипане.

Бяло месо: пилешко и пуешко
Както при червеното месо, така и при бялото месо се развива отвратителен „аромат“. А той от своя страна не само ще умирише кухнята ни, но като нищо ще „минира“ и хладилника, ако е престояло повече там, което пък води и до неприятното почистване на хладилника.

Бялото месо има „сянка“, която показва неговата „повреда“. Тя е не зеленикава (както при червеното месо), а сива. Ако бялото месо е развалено неговата структура ще бъде лепкава или твърде вискозна.

Внимавайте, защото върху бялото месо може да се образува мухъл. В този случай то трябва незабавно да бъде изхвърлено. Не си помисляйте да изрежете „увредената“ част – трябва да се отървете изцяло от парчето месо, тъй като то изцяло е заразено (дори и да не личи). / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай