logo

7 груби грешки при прането, с които съсипваме дрехите си

7 груби грешки при прането, с които съсипваме дрехите си

Пералнята е доста специфична машина и блъскайки безразборно дрехи в нея, може да си навлечете куп неочаквани проблеми

Прането е ежедневна задача, която, благодарение на пералнята, отдавна се е превърнала в детска игра - хвърляш дрехите вътре, слагаш малко прах, избираш режим и... Готово! 

Това обаче всъщност е много погрешно схващане. Пералнята е доста специфична машина и блъскайки безразборно дрехи в нея, може да си навлечете куп неочаквани проблеми!

Всеки път, когато трябва да изперете нещо по-специално, трябва да си зададете въпроса дали пък случайно няма да се прецака, ако го пуснете с всички останали дрехи в пералнята.

За да сте сигурни, че дрехите ви, и по-специално връхните, няма да изгубят първоначалния си вид дълго време, е важно да ги перете правилно, казват експертите. Те отдавна са направили списък с най-често допусканите грешки по време на пране, които съсипват дрехите. 

Край на мистерията: Ето защо се появяват петна по дрехите след пране

Ето за какво трябва да внимавате, за да може вещите ви да ви служат възможно най-дълго:

Игнорирате информацията на етикета

Етикетите на дрехите са мини ръководство за правилната грижа и експлоатация. На тях обикновено е указано и как трябва да се пере артикулът, каква температура да се зададе, колко интензивна трябва да бъде центрофугата и какви перилни препарати е най-добре да се използват.

Ето защо етикетите не само не трябва да се режат, но трябва и внимателно да се проучат, преди да дрехата да се сложи в пералнята!

Не отстранявате замърсяванията

Изглежда, че прането е нужно, за да премахне цялата мръсотия от дрехите. Но при връхните дрехи нещата са малко по-различни. Упоритите петна могат не само да не се изперат, но и да се размажат върху дрехата, като по този начин го замърсят още повече.

Преди да започнете да перете, трябва да почистите леко дрехата и да премахнете петната и мръсотията. Ако не можете да го направите сами, може да занесете артикула на химическо чистене. 

Не закопчавате копчета и циповете

Закопчаването на циповете и копчетата е необходимо поради няколко причини. Първо, без него нещата могат да се деформират. На връхните дрехи това е особено забележимо, тъй като е по-трудно да ги изгладите и върнете в оригиналната им форма.

Експерт посочи най-голямата грешка, която всички допускат при прането

На второ място, незакопчаният цип може да повреди барабана на пералнята и самата дреха, оставяйки драскотини и дупки по нея. Копчетата пък могат да се откъснат с част от тъканта, а за якетата това е сериозна повреда, която ще бъде доста трудна за отстраняване.

Перете заедно с други дрехи

Дори най-тънките якета е добре се перат отделно от другите дрехи. На първо място, това е въпрос на хигиена: върху тях има уличен прах, мръсотия и микроорганизми. Всичко това може да попадне върху домашното бельо и да причини алергии или дразнене.

От друга страна, мазното петно ​​от домашната дреха може да се "плъзне" върху якето или палтото и след това ще бъде изключително трудно да се премахне.

Препоръчително е да перете пухените якета отделно, за да не изгубят формата си и обема си. 

Избирате по-мощен режим

Не трябва да избирате най-мощната програма за пране с интензивно центрофугиране с надеждата, че ще премахнете упоритите петна и дрехата ще е искрящо чиста. Максималната температура, при която е препоръчително да перете връхните дрехи, е около 40 градуса. В по-гореща вода те могат да изгубят формата си.

Ако след пране в по-щадящ режим дрехите остават мръсни, най-добре ги дайте на химическо чистене. 

Пускате само едно изплакване

Стандартният цикъл на пране включва едно изплакване, но това може да не е достатъчно за връхните дрехи. Ако препаратът не се измие от якето, по него ще останат бели петна. За да избегнете това, добавете едно или две допълнителни отделни изплаквания и центрофуги след приключване на прането.

Американски способ да направите бялото пране снежнобяло СНИМКИ

В този случай броят на оборотите може да бъде намален до 400-600.

Перете всичко с обикновен прах

Различните видове изделия изискват различни препарати. Например, за мембрана и вълна има специални прахове и гелове, които помагат да се запазят характеристиките на материята. За обикновените якета може да използвате всякакви течни продукти - те се разтварят по-бързо и по-лесно се изплакват от тъканта. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай