logo

8 начина да разберете, че сте купили прясна и вкусна храна, а не боклук

8 начина да разберете, че сте купили прясна и вкусна храна, а не боклук

С помощта на тези трикчета винаги ще се прибирате у дома с пресни и максимално полезни продукти

Когато влезем в някой магазин, буквално ставаме разногледи. Щандовете са отрупани с куп продукти, като само яйцата могат да са на дузина различни производители.

И тук веднага възниква въпросът - гарантира ли по-високата цена качеството и свежестта на продукта?

Можем да оценим свежестта и качеството на някои продукти още в супермаркета или на пазара, а на други - едва след като се приберем вкъщи или извадим храната, която е била в хладилника.

За да ви спестим пари при избора на продукти и да ви спасим от нискокачествена храна, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием няколко трикчета, които ще ви помогнат винаги да се прибирате у дома с пресни и максимално полезни продукти.

Яйцето е прясно, ако жълтъкът е в средата

Когато счупите яйце, погледнете жълтъка. Ако се намира в средата, а около него има ясен бял кръг, то е прясно. Също така самият жълтък трябва да бъде обемен. Ако е плосък, не го яжте. Ако белтъкът няма определените граници и се разлива, това може да е знак, че яйцето е развалено.

Тези продукти нямат място в хладилника, но всички упорито ги прибираме там

Има и още един начин за тестване на качеството му. Поставете суровото яйце във вода. Ако остане на дъното, значи е годно за консумация. Ако единият му край изплува, означава, че яйцето не е много прясно, но все още е подходящо за ядене. Ако обаче изплува цялото - не се колебайте да го изхвърлите. 

Зрелостта на авокадото може да се определи по "опашката"

Има много лесен начин да проверите колко узряло е авокадото още в магазина. Просто вижте "опашката" му. Опитайте да я извадите. Ако успеете да я махнете лесно - авокадото е узряло. Но ако не успеете, плодът все още не е узрял. 

Хубавата тиква кънти на кухо

За да определите колко хубава е една тиква, почукайте по нея. И се вслушайте много внимателно. Ако кънти на кухо, определено е узряла. И не забравяйте - от външната си страна плодът трябва да е твърд.

Киселото мляко, което се е разслоило, не е за изхвърляне

Понякога изхвърляме точно това, което все още е годно за употреба. Например, ако върху киселото мляко се появи слой вода, няма нужда да го хвърляте на боклука, защото е годно за консумация.

Седем продукта, които опитните домакини никога не купуват на промоции

Нещо повече, течността е пълна с хранителни вещества. Тя е безопасна, така че можете просто да разбъркате киселото мляко, за да получите гладка консистенция. 

Рибата трябва да е еластична 

Винаги проверявайте текстурата на прясната риба. Натиснете я с пръст. Месото трябва да се върне в предишната си форма, а люспите да са здрави и да не се отлепват. Също така не забравяйте да погледнете рибата в очите. Те трябва да са без бял цвят.

Край пилето не трябва да има течност

Когато избирате пиле, взимайте парчета, около които не се е събрала много течност. Ако сте извадили замразено пиле от фризера и около продукта има много лед, сякаш пилето лежи в замразена локва, месото може да е опасно. Между другото, трябва да избягвате и пиле с много червена кожа.

Избирайте наситено жълти лимони

Зрелостта на лимона може лесно да се определи на око. Наситеният жълт цвят и гладкостта на кората са признаци, по които можете да разпознаете, че пред вас има зрял плод.

С този малък трик ще удължите живота на плодовете и зеленчуците в хладилника си

Бледожълтият цвят и зеленикавите нюанси подсказват, че такъв лимон не трябва да се купува.

Купувайте кафе на зърна

Любителите на кафето не трябва да си купуват смлян продукт, защото в тази форма той често се фалшифицира. Все пак е много трудно да се разбере какво точно има в този прах. Към него могат да се добавят жълъди, царевица и дори дървени стърготини.

За да избегнете това, просто си купете кафе на зърна и си го смелете сами или в някой магазин. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай