logo

Експерт: Сметете матрака, ако почувствате някое от тези неща

Експерт: Сметете матрака, ако почувствате някое от тези неща

Напълно очаквано нашето тяло първо ще ни подскаже кога е настъпил този момент

Всички знаем колко важен за здравето ни е сънят. А за спим добре изключително влияние има не друго, а матракът, върху който спим. Някои от нас предпочитат да положат глава върху по-твърд матрак, други пък предпочитат да им е мекичко.

„Всичко това е въпрос на лични предпочитания. Но има едно изключително важно нещо, което всеки от нас трябва да направи в определен период от време“, казва Анна Грабовская, която директор на категорията „Матраци“ на компанията Askona.

Намазах ликьосания матрак с това и… о, чудо - петната изчезнаха! ВИДЕО

По думите й рано или късно матракът трябва да бъде сменен.

„Да, мнозина от нас купуват един матрак и спят на него с години наред и го сменят само, ако се наложи да правят някакъв ремонт или изцяло да се отърват от някое легло“, казва тя.

По думите й обаче има няколко конкретни неща, които издават, че е време да сменим матрака, върху който спим.

Според експерта е важно да се вслушваме в усещанията в тялото по време на сън. “Ако има чувство на дискомфорт, значи е време да смените матрака”, каза тя. Според статистиката, уточнява Грабовская, хората сменят матрака си на всеки шест години.

7 причини да изхвърлите матрака си, крие огромни вреди за здравето ви!

Тя подчерта още, че при избора на матрак е важно да се гледа описанието от производителите, тъй като обикновено те сами определят срока на продукта при правилна употреба. 

„Напълно възможно е да намерите модели, които ще издържат 30 години“, казва специалистът, но добавя: „Това, че матракът ще издържи толкова време не означава, че вие самите след даден период няма да започнете да чувствате дискомфорт, докато спите върху него“. 

Тя обаче не препоръчва да избирате евтини продукти, тъй като те са най-краткотрайни, а и могат да причинят най-сериозни здравословни проблеми – я да станат „дом“ на някой бактерии, я да ни причинят някое изкривяване. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!